Arad: PORTRET / Elena Mateş dă lutului formă şi culoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Elena Mateş dă lutului formă  şi culoare
Arad: PORTRET / Elena Mateş dă lutului formă şi culoare

A învăţat să dea formă argilei de la vârsta de 15 ani. Tatăl ei a fost cel care i-a transmis pasiunea pentru olărit. Când începe să povestească despre cel mai vechi meştuşug al familiei ei, ochii Elenei strălucesc. Femeia este mândră de faptul că tatăl ei a fost un bun exemplu pentru mulţi olari din România.

PROFIL
Născut - 15 mai 1968, Hălmagiu, judeţul Arad
Educaţie - Liceul
Experienţă - Olăriţă şi croităreasă 
Familie - Căsătorită, 2 copii



„Am învăţat de la tatăl meu toate secretele acestei îndeletniciri. Nu e greu să faci un urcior, sau orice vas de lut, dar mai ales este o muncă frumoasă, de care nu te plictiseşti niciodată”, a mărturisit Elena Mateş.

Sapă pe dealuri după argilă
Olăriţa spune că pentru a aduce la bun sfârşit un anumit vas din argilă, trebuie să se treacă prin mai multe etape. Primul şi cel mai important este căutarea pământului.
„Olarii pricepuţi ştiu să facă diferenţa între argilă. Noi lucrăm cu pământ alb, verde şi roşu. Îl găsim pe dealuri, dacă săpăm puţin după el. O parte din familia mea se ocupă numai de procurarea pământului”, a explicat Elena. Mai apoi, lutul se înmoaie în apă după care i se dă forma, fie urcior, vas de sarmale, sticlă, farfurii, ceşti de cafea ori de ţuică. Vesela se lasă apoi la uscat cam trei zile. „După ce s-a uscat, băgăm vasul într-un cuptor, nu înainte să-l stropim cu litargă, un fel de şmalţ. Pensula cu care stropim vasele e făcută din păr de cal”, a dezvăluit olăriţa.
Culoarea vaselor din lut este dată prin combinarea argilei albe cu cea verde sau roşie. Cu toate că e o muncă foarte grea şi presupune trudă zilnică de câteva ore, vasele din lut nu se vând la preţuri mari. „Castronul de sarmale noi îl dăm cu 25 de lei. Vasele mai mici se vând cu 10 sau chiar 5 lei. Nu sunt scumpe având în vedere cât lucrăm pe ele”, a adăugat Elena Mateş.

Orăşenii nu vor vase de lut
În mediul urban, acest gen de veselă este mai puţin căutată. Vasele din lut au mare trecere la ţară, acolo unde alt gen de farfurii nici nu se scot pe masă. Elena spune că un urcior din lut este mult mai rezistent decât orice porţelan scump. „În Arad se cumpără lutul doar pentru a avea o amintire. Oamenii ţin urcioarele în vitrină. La noi în schimb, la ţară, din farfurii de lut mâncăm. Nu obişnuim să avem altă veselă”, a mai spus Elena Mateş.
Femeia împreună cu familia participă la fiecare târg de meşteri populari care se organizează în ţară. Cum e mai mult pe drumuri, Elena spune că s-a obişnuit să călătorească şi nu ar vrea să renunţe niciodată la tradiţia familiei. „Mă bucur că avem o familie de olari şi nu o vom lăsa să se piardă”, a încheiat Elena Mateş.


Întrebări şi răspunsuri
Olăritul este singura ocupaţie?
Eu sunt de profesie croitoreasă. Olăritul este a doua meserie. Tatăl meu însă nu a făcut altceva decât olărit o viaţă întreagă.

Se câştigă bine din olărit?
Cât de cât. Depinde la ce târguri mergem să vindem. Arădenii de la oraş cumpără ulcioare doar pentru colecţie. La ţară şi în zonele cu tradiţie însă se vând mai bine.


Ce-i place
Elena Mateş a mărturisit că îi place foarte mult croitoria. „În tinereţe, cât era ziua de mare, pe lângă olărit îmi plăcea să cos costume populare. Le îmbrăcam pe mai toate prietenele mele, îmi place croitoria la fel de mult”, a spus femeia.

Ce nu-i place
Olăriţa a spus că nu îi place să piardă vremea. E de părere că fără muncă nu poţi avea satisfacţii şi reuşite în viaţă. „Nu îmi place să stau de pomană, să pierd vremea. Sunt obişnuită cu munca grea şi cred că nu aş suporta să nu fac nimic”, a încheiat Elena Mateş.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite