Arad: PORTRET / Traian Magheru a pregătit campioni patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Traian Magheru a pregătit campioni patru decenii
Arad: PORTRET / Traian Magheru a pregătit campioni patru decenii

Antrenorul a prins pasiunea atletismului în tinereţe şi de atunci şi-a dedicat viaţa sportului. A ales să împărtaşească celor mai tineri secretele performaţei.

„Am abordat atletismul în tinereţe şi mi-a marcat întreaga viaţă, de la 14 la 21 de ani. Am terminat facultatea şi am început munca de antrenor”. Aşa începe povestea lui Traian Magheru despre o viaţă trăită în lumea „sportului milenar”, aşa cum îi place să-l numească. A fost distins cu titlul de „antrenor emerit”, iar preşedinţia României i-a acordat Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa a II-a.

Sportivii pe care i-a pregătit au dominat întrecerile de atletism, dar l-au mulţumit şi cei care i-au trecut prin mână şi au ajuns apoi importanţi în societate. „Pe lângă atâţia sportivi care s-au impus în concursuri, sunt mulţi care au ajuns oameni de vârf în electronică sau medicină. Nu vreau să dau nume, dar aş putea să o fac”, a spus antrenorul.

Sportivi din patru decenii

Traian Magheru s-a născut la Bucureşti. Mama, bihoreancă, iar tatăl, din Făgăraş. Nu se consideră bucureştean, ci arădean. A ajuns în oraşul de pe Mureş acum 40 şi ceva de ani, datorită căsătoriei.

A început ca şi profesor de educaţie fizică şi sport în localitatea Măderat, apoi a trecut la Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor. Din 1971, a trecut la Clubul Sportiv Şcolar Gloria Arad, având doi campioni naţionali de juniori III, încă din primul an: Coloman Kondorossi şi Rodica Buzgău, la disc şi greutate. Şi-a continuat activitatea la Liceul „Ioan Slavici”, ca să revină la CSS din 1980.

Azi activează la CSM Arad şi colegi de catedră îi sunt doi dintre cei mai buni elevi, Ionel Oprea şi Constantin Miclea. Îşi aminteşte cu plăcere de alţi sportivi pe care i-a pregătit, ca Ioan Galea, Sorin Rotaru sau Radu Duţu.
„N-o pot uita pe Iboia Korodi, singura sportivă care a ajuns la Olimpiadă. A luat locul 4 la Moscova, în 1980, în proba de ştaferă 4 x 400 de metri”, îşi aminteşte profesorul.

Societatea se va vindeca


Lipsa unei baze sportive profesioniste pune piedici atletismului arădean. Traian Magheru crede că lucrurile pot fi reparate, iar cel mai vechi sport din lume va fi reaşezat acolo, unde trebuie.

„E un fenomen vechi şi nu va dispărea niciodată. Chiar dacă de 20 de ani nu se pot alerga 100 de metri decât în locuri improvizate. Societatea se va vindeca singură, va protesta când va fi cazul. E cel mai filozofic sport. Te întreci cu tine, cu spaţiul, cu timpul”, a încheiat experimentatul antrenor, mărturisind că şi-ar fi dorit să facă şi mai mult. Îşi pune încrederea, însă în colegii săi mai tineri, care-i pot continua munca.

Întrebări şi răspunsuri

Ce argumente are atletismul pentru a-i atrage pe tineri?
Sănătatea fizică şi cea psihică. Aici nu se înşeală, nu se fură, nu se păcăleşte. Există moralitate, atletismul te învaţă să câştigi şi să lupţi corect.

Au fost momente mai puţin plăcute?
Se întâmplă, de multe ori din dorinţa de a face bine. Mirela Teglaş reuşise să stabilească record naţional la aruncarea ciocanului. Neacceptându-i nişte manifestări de indisciplină, am îndepărtat-o din atletism. Îmi pare rău. O bătea relaxat pe Mihaela Melinte. Am mai greşit şi cu regretatul Petre Grozav, recordman naţional, dar a făcut şi el greşeli. S-a accidentat într-o iarnă şi s-a terminat.

ce-i place
În lunga-i activitate pe arenele sportive, a format oameni capabili să obţină performanţe, dar şi caractere puternice. „Mi-a plăcut şi îmi place să fac bine celor din jurul meu”, afirmă Traian Magheru.

ce nu-i place
Experimentatul antrenor nu doreşte să facă rău cuiva. „Nu-mi plac lucrurile ce reprezintă reversul celor bune”, spune Magheru.

Profil
Născut - 15 iulie 1947, Bucureşti.
Experienţă - Sportiv, profesor, antrenor.
Familie - Căsătorit.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite