Arad: PORTRET / Leonardo Lăcătuş colecţionează antichităţi la 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Leonardo Lăcătuş colecţionează antichităţi la 12 ani
Arad: PORTRET / Leonardo Lăcătuş colecţionează antichităţi la 12 ani

Micuţul nu are încă buletin, dar participă la toate târgurile cu tematică antică. A moştenit pasiunea de la străbunicul lui, iar în prezent Leonardo are mii de antichităţi.

Profil

Născut - 27.08.1997, Sâmbăteni, judeţul Arad
Educaţie - Elev în clasa a VI-a la Şcoala Generală din Sâmbăteni

De 20 de ani, familia Lăcătuş din comuna Sâmbăteni se ocupă cu colecţionarea obiectelor vechi. Mezinul familiei, Leonardo, a moştenit pasiunea de la străbunicul, bunicul iar mai apoi tatăl lui. Cu toate că are doar 12 ani, micuţul ştie istoria fiecărei piese din colecţia de antichităţi a familiei.

„Încă de la vârsta de şase ani eram interesat să cunosc tradiţia şi istoria fiecărei piese de muzeu din colecţia noastră de anticariate. Străbunicul meu a dat startul colecţiei, după care bunicul i-a călcat pe urme, a urmat tata şi acum eu. Îmi place foarte mult să vin cu piesele la târguri, să le explic oamenilor de unde provin antichităţile şi cât valorează fiecare”, a povestit Leonardo.

Piese de muzeu rustice

Tânărul împreună cu tatăl lui au în colecţie sute de modele de anticariate. Începând de la ceasuri vechi de sute de ani, veselă din diferite ţări, costume populare, tablouri, lămpi şi până la arme de vânătoare şi monede din argint, toate îşi au locul lor în micul muzeu al familiei Lăcătuş. „Avem foarte multe antichităţi cu iz rustic. Cele mai multe suveniruri reprezintă unelte vechi ale ţăranilor şi costume populare lucrate manual”, explică tânărul colecţionar.

Leonardo a povestit că străbunicul lui mergea din casă în casă şi căuta lucruri de valoare şi vechi pe care mai apoi le cumpăra. Aşa se explică faptul că în prezent familia Lăcătuş are o colecţie de mii de suveniruri. „La sat, fiecare gospodărie are câte ceva de valoare şi vechi. Străbunicul meu le oferea consătenilor bani pentru fiecare tablou, farfurie sau lampă dintr-o anumită zonă, iar mai apoi le colecţiona pentru muzeul propriu”, a continuat Leonardo.

Lampă de  40.000 de euro

Tablourile din colecţia de antichităţi a familiei sunt scrise în limba chirilică şi sunt din secolul X. Cel mai vechi suvenir din casa familiei este o lampă cu petrol din anul 1750, care valorează aproximativ 40.000 de euro. „Nu toate piesele le avem de vânzare pentru că multe dintre ele au valoare sentimentală. Cea mai veche lampă pe care o avem în muzeu, ştiu că tata a primit pe ea şi 40.000 de euro dar nu a dat-o pentru că e printre primele obiecte pe care le-a colecţionat străbunicul meu”, a spus micuţul. De asemenea, familia Lăcătuş se mai mândreşte şi cu o farfurie veche de 200 de ani, originară din Franţa. În viitor, atât Leonardo, cât şi tatăl lui, îşi doresc să ducă mai departe pasiunea familiei şi să o împărtăşească.

Întrebări şi răspunsuri

De unde îţi achiziţionezi antichităţile?
Procedăm la fel cum făcea bunicul meu. Tata merge pe la vecini şi cumpără antichităţile de valoare. La târguri, mai facem schimb cu alţi colecţionari.

Costumele populare pe care le ai în muzeu din ce zonă provin?
Zona noastră, mai precis Deva, Simeria. Sunt costume lucrate manual şi care ajung, de asemenea, la mii de euro.

Este bănoasă această pasiune?
Nu întotdeauna avem de câştigat. Mai demult se punea mai mult accent pe antichităţi, acum însă orăşenii sunt tot mai puţin interesaţi să-şi achiziţioneze vreun suvenir.

Ce-i place

Să participe cu tatăl lui la târguri, să citească cărţi despre istorie şi să îşi achiziţioneze cât mai multe piese de muzeu. Leonardo a mai mărturisit că îi place să joace fotbal şi să-şi petreacă timpul liber cu prietenii.

Ce nu-i place

„Nu prea îmi place să merg la şcoală. Matematica nu e punctul meu forte şi aş prefera să fac alte materii mult mai uşoare”, a încheiat pe un ton extrem de sincer tânărul colecţionar.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite