Arad: PORTRET / Răzvan Ionescu creşte copii pasionaţi de polo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Răzvan Ionescu creşte copii  pasionaţi de polo
Arad: PORTRET / Răzvan Ionescu creşte copii pasionaţi de polo

A făcut parte din frumoasa generaţie a Astrei care a ieşit vicecampioană. Răzvan Ionescu a fost atras de sport pe când avea 10 ani. Pe atunci, copiii făceau o pregătire fizică generală, erau trecuţi prin toate sporturile şi trimişi  în direcţia spre care dovedeau cele mai bune aptitudini.

Profil
Născut - 27 august 1970
Educaţie - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport UVVG
Experienţă - Poloist, antrenor
Familie - Căsătorit, două fete

„Mie mi-a plăcut înotul. Am făcut un curs la Băile Sănătatea, cu regretatul Ioan Borza, dar prima dată am fost selecţionat la caiac. Tata a fost foarte încântat, mai ales că şi el practicase acest sport, apoi fusese antrenor. Cel care se ocupa de noi a plecat însă în Germania, iar eu n-am mai primit barca mult visată, din fibră de sticlă, am rămas cu cea de începător”, şi-a amintit fostul sportiv.

Din generaţie cu potenţial
Traiectoria i s-a schimbat după ce Aurel Zabu l-a selecţionat în echipa de polo. Deşi optase pentru acest sport cu doi ani mai târziu decât ceilalţi colegi, a recuperat repede, datorită seriozităţii şi a tradiţiei sportive din familie. „Asta m-a ambiţionat mult. La 13 ani eram titular, iar la 14 am devenit golgeter. Au fost ani frumoşi”, a rememorat Ionescu.
A făcut pasul către formaţia de seniori când a împlinit 17 ani. Garda veche, mai în vârstă cu un deceniu, cu Ghiţan, Brânzei, Marc, era încă pe baricade. Treptat, s-a făcut schimbul de generaţie şi tinerii au intrat în rol.
„Generaţia noastră avea potenţial, s-a văzut asta de când eram juniori. Vreme de patru ani, am fost tot timpul medaliaţi, de două ori cu aur, iar jumătate din noi eram la loturile naţionale”, a povestit Ionescu. După 1989, o parte a jucătorilor s-a dispersat însă prin ţară şi se punea serios problema continuităţii. „Preşedintele onorific Ioan Moş a făcut însă eforturi şi s-a găsit soluţia. Promovasem în 1995 şi am reuşit să terminăm pe locul cinci, am fost printre puţinii din acei ani care n-am căzut imediat. A venit alături de noi Laszlo Martin, fost coleg de echipă”, a spus Ionescu. Omul de afaceri iubea polo-ul şi a decis să-i dea o şansă. Jucătorii au revenit înapoi la Arad, iar în sezonul 96-97, cu Ionescu pe post de căpitan al echipei, Astra a devenit vicecampioana României.

Antrenor la copii
În urmă cu trei ani, Răzvan Ionescu a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Îşi dorea să rămână în zona poloistică şi i s-a oferit ocazia. A format o echipă de copii născuţi în 1997 şi 1998, iar acum e la primele bucurii oferite de noul traseu. Băieţii săi sunt calificaţi la turneul final al Cupei Federaţiei, cum se numeşte astăzi campionatul naţional.

Întrebări şi răspunsuri
Ce părere ai de modul în care e privit astăzi sportul?
Din principiu e bine ca un copil să facă sport. Mai  nou, de la şcoală se porneşte greşit cu ideea că nu e important. Primează doar alte materii, cele cerute la examene de capacitate. Văd o schimbare în modul părinţilor de a gândi. Când eram copii, toţi părinţii te îndemnau să faci sport. Acum se mulţumesc dacă stă la calculator, nu pe stradă, acolo ar fi marele pericol. E nevoie de armonie, sportul ajută la creştere.

De ce ar trebui să opteze un copil pentru polo?
Pentru că dezvoltă sănătos şi egal toate grupele musculare. Are înotul la bază şi e recomandat pentru copii. Dacă cineva mă întreabă, e clar că voi recomanda polo.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai face acelaşi lucru?
Da,  dar poate că aş începe ceva mai devreme.

Ce-i place
„Polo a devenit ca un drog, un rău necesar. Îmi place mult ce fac în acest moment. De altfel, alături de copii am lucrat tot timpul, în special la iniţiere în înot”, a punctat arădeanul.

Ce nu-i place
Caracterele false. „Nu cred că e cineva căruia să-i placă minciuna. Ca să tolerezi aşa ceva, trebuie să fii pe acelaşi calapod cu cineva care te minte şi te duce cu vorba”, a apreciat Ionescu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite