Arad: PORTRET / Peter Hugel ţine istoria în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Peter Hugel ţine istoria  în muzeu
Arad: PORTRET / Peter Hugel ţine istoria în muzeu

Este îndrăgostit iremediabil de istorie. E pasionat de meseria sa şi este acum directorul Complexului Muzeal Arad

PROFIL
Născut - 2 decembrie 1961, Mediaş, judeţul Sibiu
Educaţie - Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj
Experienţă - Profesor în învăţământul preuniversitar între 1985 şi 1990, director Complexul Muzeal Arad
Familie - căsătorit, un copil

Unul din profesorii săi de istorie din gimnaziu şi liceu l-a făcut să-i placă domeniul pentru că „era un tip cool”, povesteşte, cu vervă şi bucurie, directorul Complexului Muzeal din Arad. „La Sibiu, oraşul în care m-am format până la 18 ani, respiram istorie la fiecare pas. Însă a fost mai degrabă un accident că m-am înscris la facultatea de istorie. În acele vremuri, în 1981, studenţii de la istorie trebuiau să facă practica după anul I pe un şantier arheologic. Eu am fost pe şantierul din castrul roman de la Gilău, judeţul Cluj. A fost atât de fascinant, încât am continuat pe această linie, a arheologiei”, a povestit Peter Hugel.
Fiecare vară din următorii 30 de ani şi-a petrecut-o pe şantiere. În ultimii cinci ani însă, de când este director al muzeului arădean, recunoaşte că s-a lăsat prins de administraţie, iar pe şantiere este  „mai degrabă musafir”. Îi lipseşte şantierul şi munca migăloasă a arheologului, a celui ce redă istoria.

Oamenii i-au marcat parcursul
În aceşti ani, a avut şansa de a cunoaşte şi de a lucra alături de nume mari ale arheologiei româneşti şi mondiale, de la care s-a străduit să fure meserie. Este de părere că cercetarea de teren este un meşteşug care se deprinde prin ucenicie. „Nu mă sfiesc să spun că, deşi am predat arheologie la universitate, continui să învăţ atât din experienţa colegilor mai în vârstă, cât şi din îndrăzneala celor foarte tineri. Toate acestea, pornind de la panseul lui Sir Mortimer Wheeler «Arheologul nu excavează lucruri, ci cercetează oameni»”, spune deschis istoricul.

Arheologul e un Indiana Jones
Peter Hugel mai crede că, în mod curent, arheologul este perceput ca un căutător de comori, iar Indiana Jones reprezintă o încarnare de succes a acestui mit. „La noi, imaginea arheologului are mult de suferit, în ultima vreme, de pe urma asocierii lui cu cea a profitorului meschin al marilor lucrări de infrastructură. Să ştiţi că este vorba de o muncă extrem de anevoiasă care cere multă migală şi răbdare. Adesea, efortul fizic şi intelectual depus nu este răsplătit de rezultate, indiferent de ce fel or fi”, a adăugat cu tristeţe directorul Complexului Muzeal.

Întrebări şi răspunsuri
V-aţi dorit să faceţi altceva în viaţă?
Eu am fost crescut cu următoarele vorbe: „Orice meserie este onorabilă dacă o faci cu dedicaţie şi o faci bine”. Este, de fapt, cultul lucrului bine făcut. Adesea am resimţit aceasta ca o tară, nu ca o virtute. Pe de altă parte, sunt fascinat de provocările profesionale, cele care pun la maximă încercare inteligenţa şi tăria de caracter.

Cât de grea vi se pare meseria pe care o aveţi?
În meseria mea, cea de arheolog, nu simt nimic ca şi o corvoadă. În funcţia pe care momentan o îmbrac, adesea am impresia că toată lumea se prăbuşeşte peste mine. Dar, fiind o poziţie asumată, nu pot decât să revin la unul din principiile mele de bază, cel al lucrului bine făcut.

Ce-i place
„Să trăiesc din plin, să descopăr şi să mă bucur de oameni, de elementele naturii, să lucrez în domeniul arheologiei, să ascult jazz şi prog-rock şi să recitesc pentru a 1014 oară aventurile soldatului Svejk”, spune istoricul arădean.

Ce nu-i place
„Treaba slabă, prostia agresivă şi fudulă, mârlănia şi făţărnicia. Nu îmi mai place să fiarbă radiatorul Daciei într-un blocaj pe o autostradă din Germania şi să te scoată elicopterul poliţiei din trafic”, a spus Hugel.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite