Arad: PORTRET / Zoltan Horvath, maestrul aeromodelelor (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Zoltan Horvath, maestrul aeromodelelor (VIDEO)
Arad: PORTRET / Zoltan Horvath, maestrul aeromodelelor (VIDEO)

Pentru Zoltan Horvath, aeromodelele radiocomandate înseamnă împlinirea unui vis din copilărie, pe care acum îl cultivă cu toată pasiunea.

Profil
Născut - 18 ianuarie 1968, Arad
Educaţie - Liceul Industrial Nr. 7 Arad
Experienţă - Referent tehnic la Contor Group Arad
Familie - Necăsătorit, un copil

Pasiunea pentru avioane a început să se manifeste în copilărie, atunci când şi-a dorit foarte mult să devină pilot. „Eu cred că orice copil îşi întoarce capul când vede un avion în aer. Aşa am fost şi eu. Mi-au plăcut avioanele de când mă ştiu“, a mărturisit Zoltan Horvath. Din păcate, nu a ajuns să fie pilotul unui avion adevărat, dar, pasiunea a rămas şi nu foarte demult, din anul 2002, a început să se specializeze în aeromodelism. Începutul nu a fost greu, pentru că dacă îţi place ceva faci orice să-ţi îndeplineşti visul. „Prima dată am fost autodidact. După care am început să avansez, să evoluez, până am ajuns să formez o echipă. La ora actuală avem şi o şcoală de pilotaj prin care încercăm să atragem noi pasionaţi. Le punem la dispoziţie echipament să încerce să vadă despre ce este vorba şi, dacă le place, pot să continue“, a declarat Zoltan Horvath. El nu iroseşte nicio secundă din puţinul timp liber fără să-şi cultive acest hobby.

Sportul care te imunizează


„Din păcate, nu pot aloca acestei pasiuni atât de mult timp cât aş dori. Weekend-urile le dedic total acestui sport“, a declarat pilotul. Asta înseamnă ieşirea în aer liber, fie că soarele străluceşte pe cer, fie că mercurul termometrului coboară sub 0 grade Celsius. Iar pe lângă satifacţii, au apărut şi „beneficiile“. „Ieşim pe câmp, suntem tot timpul afară în timpul antrenamentelor. De ani de zile, făcând acest lucru iarna, vara, fie frig, fie cald, ne-am imunizat, nu am mai răcit. Nu am mai avut gripă de ani de zile. Şi, tot timpul suntem bronzaţi“, a mai mărturisit Zoltan Horvath.

Îndemânare şi foarte multe cunoştinţe

Lumea vorbeşte despre practicanţii acestui sport caracterizându-i ca fiind nişte oameni maturi care se joacă cu avioanele. Însă, în opinia lui Zoltan Horvath, acest sport necesită foarte multă îndemânare, foarte multe cunoştinţe tehnice, atât electronice, cât şi mecanice. Acestea sunt necesare pentru asamblarea, utilarea şi montarea aeromodelelor. Şi, pentru ca oamenii să conştientizeze că acest sport nu e o joacă, pilotul a adăugat că în majoritatea cazurilor, costurile la care se ridică aeromodelele şi nu jucăriile se ridică la sume impresionante.

„Îi invit pe cei care doresc să vină să vadă un zbor demonstrativ. Tinerilor le recomand să mai lase calculatorul şi să iasă în aer liber şi să-şi dezvolte îndemânarea. La ora actuală nu se mai face nici traforaj, nici ore de ateliere tehnico-practice, ceea ce a dus la creşterea numărului tinerilor fără îndemânare“, a concluzionat Zoltan Horvath.

Întrebări şi răspunsuri
Ce ne puteţi spune despre clubul pe care l-aţi fondat şi îl conduceţi?
Clubul de aeromodelism „Flyng Vampires“ a luat fiinţă în anul 2005, are opt membri şi sperăm să atragem cât mai mulţi în viitor. Ne ocupăm şi cu construcţia şi cu comercializarea, dacă este cazul, a aeromodelelor. Oferim şi consultanţă tehnică sau orice alt fel de ajutor pentru a-i sprijini pe cei care doresc.

Vă lipseşte ceva în ceea ce priveşte dotările?
Sperăm să beneficiem de un aerodrom propriu pe care să-l construim undeva ca să avem permanent unde să mergem şi să zburăm.

Enumeraţi câteva premii pe care le-aţi luat la diverse competiţii.
Am adunat câteva titluri şi cupe la competiţii fun-fly, organizate de cluburi private. În 2004 şi 2005 am luat locurile I şi II şi Cupa Bistriţei, apoi am luat locurile I şi II la Râpa Roşie. Am luat locul I la vânătoarea de baloane la Alba Iulia şi la vânătoarea de panglici. Ne pregătim să câştigăm, an de an, câte o cupă cu care să ne mândrim.


ce-i place
Zoltan Horvath a mărturisit că-i place foarte mult să călătorească, să se bucure de viaţa în aer liber. „Îmi place mai mult la munte decât la mare. Dacă se poate spune aşa, îmi place la munte la noi în judeţul Arad, mai precis la Cladova şi la mare, tot la noi în judeţul Arad, adică pe malul lacului Ghioroc“, a susţinut acesta.
ce nu-i place
Îl deranjează oamenii care nu au pic de respect faţă de semenii lor. „Nu îmi plac persoanele care sfidează orice fel de regulă de minim bun simţ. Nu mă pot împăca nicicum cu astfel de oameni pe care încerc să-i evit şi să nu ajung să am de-a face cu ei“, a susţinut Zoltan Horvath.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite