Arad: PORTRET / Gabriel Giurgiu are sute de minute de lectură publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Gabriel Giurgiu are sute de minute de lectură publică
Arad: PORTRET / Gabriel Giurgiu are sute de minute de lectură publică

Vine din lumea literelor şi îşi concentrează mesajul într-un „Minut de lectură”. A absolvit Filosofia, deşi era conştient că domeniul nu reprezintă ceva profitabil în România acestor ani.

PROFIL
Născut - 4 iunie 1978
Educaţie - Facultatea de Litere, secţia Filosofie
Experienţă - Realizator TV
Familie - căsătorit


„A face azi studiu de litere, mai ales filosofie, care e privită de majoritatea oamenilor drept o ştiinţă inutilă, fără profit, poate părea hilar”, a punctat arădeanul. Drumul l-a ales însă pentru că a apreciat deschiderea asupra lumii şi oferită de o carte, dar şi posibilitatea de a înţelege mai bine ce se întâmplă în jur.

O carte într-un minut
Pledează pentru redescoperirea lecturii şi a găsit calea să-şi transmită mesajul. La postul local Info TV, în emisiunea „Minutul de lectură”. Aşa cum sugerează şi titlul, emisiunea e scurtă, durează de la unul la cinci minute. Prezintă o carte, sperând că va dezvolta gustul spectatorilor pentru citit.
A plecat de la premiza că se citeşte din ce în ce mai puţin, asta şi datorită amplorii luate de mediile audio-vizuale. „Am ales o astfel de emisiune în urma experienţei personale, dar şi a altora. Chiar şi a auzi despre o carte preţ de câteva minute pe zi, ne apropie puţin mai mult de realitatea de a fi cititor. Găsim alte orizonturi, care poate nu ne erau familiare”, a punctat Gabriel Giurgiu.
A observat că publicul ţintă e destul de restrâns, dar fidel şi e compus din oameni care apreciază iniţiativele legate de cultură, altceva decât politică, celebrităţi sau subiectele prezente pe canalele generaliste. Şi-a adaptat spaţiul de emisie pentru că a ţinut cont de realităţi. „Faptul că emisiunea e redusă ca timp pleacă de la constatarea că omul modern are din ce în ce mai puţin timp pentru el însuşi şi vrea ca toate informaţiile acumulate să vină într-o formă concentrată”. Încearcă să surprindă cât mai multe teme, nu doar literatură, ci şi istorie, geografie, filosofie sau psihologie. Cititul a pierdut teren, iar Gabriel a constatat consecinţele. „Există o clasă de intelectuali încă dedicaţi Literelor, dar e  destul de redusă numeric. Şi nu există nici premizele, cel puţin în Arad, să se dezvolte”, a punctat, oferind exemplul ţărilor cu civilizaţii mai vechi şi mai dezvoltate, unde statul susţine aceste domenii, tocmai pentru a-şi dezvolta clasele de intelectuali capabili să le ridice.

Completare cu fotografie
Pasiunea pentru citit şi-o completează foarte bine cu cea pentru fotografie. „E o altă modalitate de a redescoperi lumea. Deşi e foarte greu să faci fotografie de stradă, pentru că asta înseamnă să te apropii foarte mult de subiect. Consider că unei persoane pe care o fotografiem sau unui loc trebuie să-i respectăm initimitatea propriei existenţe şi să n-o inoportunăm”, a conchis Gabriel Giurgiu.

Întrebări şi răspunsuri
Ce oferă o carte?
A ţine în mâini un material tipărit înseamnă atât plăcerea olfactivă, cât şi vizuală a slovei scrise. Şi plăcerea descoperirii unei noi poveşti, a unei noi viziuni asupra lumii.

Cât de des ar trebui să intrăm în librării?
Cel puţin o dată pe săptămână. Deşi suntem un oraş cu două universităţi, e suficient să intrăm în cele câteva librării care există ca să constatăm sărăcia cititorilor de carte şi lipsa de profesionalism a vânzătorilor de carte.

Unde te vezi în viitor?
Probabil în presa scrisă. Am un proiect mai vechi, de a publica o pastilă, o prezentare a situaţiei de cotidian.

Ce-i place
Apreciază politeţea şi respectul. „Îmi place ca oamenii să mi se adreseze cu «dumneavoastră» şi, atunci când doi oameni discută pe stradă, în magazin sau în orice alt context, să folosească acelaşi apelativ. Consider că nu e un aspect legat de vârstă, ci de cunoaşterea sau necunoaşterea celulilalt. E nevoie de respect în relaţiile profesionale, ca în alte culturi europene”, a afirmat Giurgiu.

Ce nu-i place
Lipsa de constanţă, de acceptare a regulilor. „Nu îmi place să văd apetenţa românilor către lipsa lucrurilor exacte. Începe de la a negocia la preţurile din magazine şi merge până la gestionarea relaţiilor cu legea sau cu buna-cuviinţă”, a motivat arădeanul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite