Arad: PORTRET / GALERIE FOTO / Maria Zaporojan a fost model pentru designeri faimoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / GALERIE FOTO / Maria Zaporojan a fost model pentru designeri faimoşi
Arad: PORTRET / GALERIE FOTO / Maria Zaporojan a fost model pentru designeri faimoşi

Încă din anii liceului participa la olimpiade de desen şi design, urmând ca în timpul facultăţii să organizeze o serie de expoziţii cu creaţii proprii.

PROFIL
Născută.  22.09.1986, Republica Moldova, Chişinău
Studii. Liceul de Artă la Oradea la secţia Design, în prezent masterand anul I la Facultatea de Arte Plastice şi Design din Cadrul Universităţii de Vest Timişoara
Familie. Necăsătorită
Carieră. Designer şi fotomodel


Maria s-a stabilit în România în urmă cu 14 ani. Încă de atunci visa la o carieră de succes în domeniul de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Tânăra povesteşte că prima dată a auzit despre design-ul de produs în clasa a VIII-a, de la un designer cu o carieră de succes în acest domeniu.
„Datorită lui am ajuns să fac Liceul de Artă la Oradea, la secţia Design, iar studiile continuă până în prezent. Încă din liceu am participat la olimpiade judeţene de desen şi design, la care am luat locul de frunte. Am mai fost şi la Olimpiada Naţională de Design care s-a ţinut la Arad”, a explicat Maria.

A intrat la liceul cu nota 10
Încântată fiind de domeniul design-ului, la sfârşitul clasei a VIII-a tânăra a luat legătura cu o profesoară de desen care a ajutat-o să se pregătească pentru admiterea la Liceul de Artă. A avut la dispoziţie doar două săptămâni până la marea admitere.
„În urma contactului cu aşa-zisele mele opere de artă de până atunci, doamna a decis să nu mă ajute. La insistenţele mamei mele, doamna profesoară a cedat şi şi-a asumat riscul de a mă pregăti”, îşi aduce aminte Maria.  După două săptămâni de pregătiri şi după două examene practice de admitere, tânăra talentată a demonstrat întregii lumi că este născută pentru acest domeniu.

Prima expoziţie, în timpul facultăţii
Examenul de admitere l-a promovat cu nota 10. „Mi-am demonstrat atât mie, cât şi celor din jurul meu, că există şi talente ascunse care aşteaptă să fie descoperite”, a continuat Maria Zaporojan. La scurt timp după ce a intrat la Facultate, tânăra a reuşit să-şi organizeze prima expoziţie. Evenimentul a avut loc în incinta Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din Timişoara şi în cadrul centrului de afaceri JAT. De curând, Maria a participat şi la prima ediţie a Festivalul Tinerilor Designeri 2009 organizat la Arad.
Maria spune că design-ul de produs se manifestă pe domenii foarte numeroase. Începând cu o agrafă de birou şi până la un vas de croazieră, orice obiect din jurul ei îşi are originea în mintea unui designer. „Pe mine personal, mă atrage designul care ţine de mobilier şi de obiecte de uz casnic. Cu fiecare proiect încerc să aduc noutate, iar multifuncţionalitatea obiectelor are pentru mine o mare importanţă”, a explicat tânăra.


Întrebări şi răspunsuri
Te inspiră cineva atunci când te apuci de un proiect?
De obicei, inspiraţia o caut nu doar atunci când este vorba de forma obiectelor proiectate, ci şi atunci când este vorba de funcţionalitate, asamblare, ambalare. De multe ori, îmi găsesc răspunsuri în natură. Vegeţia, animalele, fie de pe uscat, fie acvatice sau subterane, oferă cele mai bune soluţii.

Ce presupune procesul de design?
Pornesc de la un studiu asupra a ceea ce s-a mai făcut. O analiză a avantajelor şi a dezavantajelor, a produselor existente. Ideile le transpun pe hârtie sub formă de schiţe. Apoi, dintr-un punct de vedere foarte critic, îmi aleg varianta cea mai bună şi o ajustez până când aceasta corespunde cu cerinţele propuse. Apoi încep proiectarea, folosind un program de modelare tridimensională.


Ce-i place
Tânăra e manechin de la vârsta de 14 ani. A participat la concursuri de frumuseţe şi la prezentări de modă pentru designeri faimoşi precum Cătălin Botezatu, Rita Mureşan, Bvlgari, I.D. Sarrieri, Seroussi, Agnes Toma, Onasis, Pepos.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii pe care nu se poate baza, nepunctualitatea şi minciuna. „Nu-mi place să ştiu că cineva a promis un lucru, dar nu s-a putut ţine de cuvânt”, a încheiat Maria Zaporojan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite