Arad: PORTRET / GALERIE FOTO / Ionel Măduţa, indrăgostit de muzica populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / GALERIE FOTO / Ionel Măduţa, indrăgostit de muzica populară
Arad: PORTRET / GALERIE FOTO / Ionel Măduţa, indrăgostit de muzica populară

A moştenit talentul de la tatăl lui. După ce a scos un album cu melodii specifice graniţei dintre Arad şi Bihor, Ionel se pregăteşte de o nouă lansare.

Profil

Născut. 13.12.1968, sat Susag, comuna Craiva, judeţul Arad.
Familie. Căsătorit, un copil.
Studii. Colegiul Tehnic Agricol în Ecologie.
Job. Agent în cadrul Poliţiei Comunitare.

Ionel povesteşte că tatăl lui cânta la vioară, acesta a fost motivul pentru care pasiunea pentru artă şi cultură i-a intrat în sânge încă din copilărie. Arădeanul s-a apucat serios de cântat la vârsta de 20 de ani, urmând ca în anul 2005 să se apuce de primul lui album. Patru ani mai târziu, în luna mai, arădeanul a ieşit pe piaţa muzicală cu primul lui album, alcătuit din 15 piese specifice zonei de unde provine.

„Materialul muzical reprezintă interferenţa folclorică Arad-Bihor, adică Crişana, aşa cum îmi place să-i spun. Mă mândresc cu zona unde m-am născut, satul Susag, delimitat de poalele dealurilor cu Codrii Surana şi câmpia dintre Crişul Alb şi Crişul Negru”, a explicat Ionel Măduţa.

Lansează tinere talente

Bărbatul locuieşte în prezent în comuna Cermei, judeţul Arad. Îndrăgostit fiind de artă şi cultură şi având în permanenţă un sigur ţel: acela de a valorifica tinerele talente româneşti, Ionel a încercat în urmă cu patru ani de zile să pună bazele unei formaţii de dans popular. A şi reuşit, însă pentru puţin timp. „Am avut opt membrii, de toate vârstele. Mi-a plăcut întotdeauna să mă implic în proiecte de artă, creaţie şi cultură. Au fost însă anumite probleme pe care nu vreau să mi le amintesc”, a continuat arădeanul.

A organizat o expoziţie de pictură

Tot la acea vreme, Ionel Măduţa a găsit mai mulţi tineri talentaţi la pictură şi a reuşit să câştige un proiect pentru creaţie. Cu acest prilej, arădeanul împreună cu tinerii talentaţi, au organizat o frumoasă expoziţie de icoane, pictate pe sticlă şi lemn. „Chiar dacă am făcut o pauză din acest punct de vedere, mi-aş dori ca în viitor să înfiinţez o fundaţie culturală, chiar în satul unde m-am născut”, a punctat Ionel Măduţa.

Arădeanul cântă în prezent la petreceri, unde de altfel oferă întreg pachetul de servicii. Începând de la filmat, decor, formaţie, de toate se ocupă interpretul. Bărbatul are deja pregătit cel de-al doilea volum de cântece populare.
„Poate dacă toţi interpreţii de muzică populară ar avea mai mult sprijin din partea autorităţilor, situaţia ar fi cu totul alta în ţara noastră”, a încheiat Ionel Măduţa.

Intrebări şi răspunsuri

Cine vă compune versurile şi melodia cântecelor dumneavoastră?
Eu mă ocup de tot. Linia melodică o iau din culegerile folclorice. În ceea ce priveşte versurile, tot eu le compun. Unele sunt chiar creaţii proprii. Mă mai inspir din câte-o zicală sau tot din culegerile folclorice.

De sponsori aveţi parte?
Foarte puţin. Majoritatea evenimentelor le-am suportat din buzunar propriu. La primul meu album am fost ajutat de domnul Adrian Şimon. Costumul popular tot eu l-am făcut.

Ce-i place

Ionel Măduţa a mărturisit că îi plac călătoriile prin ţară pentru că ţine foarte mult la valoriile noastre. „Am vizitat munţii Bihorului, Apuseni, Valea Leşului. Îmi mai place foarte mult să citesc cărţi despre autocare şi autobuze”, a adăugat bărbatul.

Ce nu-i place

Cântăreţul a spus că nu-i plac oamenii neserioşi, pe care nu se poate baza. De asemenea, Ionel Măduţa a mai mărturisit că nu-i place faptul că poporul român lasă impresia că este mai prejos decât alte ţări.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite