Arad: PORTRET / Anela Freer, inima tenisului arădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Anela Freer, inima tenisului arădean
Arad: PORTRET / Anela Freer, inima tenisului arădean

Pasionată de tenis şi fotografie, sportiva a revigorat imaginea „sportului alb”, aducând în Arad turnee importante. S-a îndrăgostit de tenis pe când avea 12 ani. A fermecat-o Ilie Năstase, în finala cu Stan Smith, de la Wimbledon.

PROFIL
Născută - 7 decembrie
Educaţie - Master Management şi Impresariat Sportiv
Experienţă - Jucător, antrenor, arbitru de tenis

„Avea zâmbetul pe buze în timpul meciului şi asta mi-a plăcut cel mai mult”, a rememorat Anela. A practicat mai întâi tenisul de masă, apoi a trecut la cel de câmp, cucerind titluri naţionale şi internaţionale.
Revirimentul tenisului arădean
De numele ei se leagă relansarea tenisului de câmp arădean. Aflat aproape în letargie, „sportul alb” a cunoscut un reviriment în ultimii ani. Emulaţia s-a datorat, în bună parte, şi turneelor „Ilie Năstase” şi „Ion Ţiriac”, aduse de Anela în oraşul de pe malul Mureşului. Avea experienţă în organizarea competiţiilor, după ce, în urmă cu 13 ani, pornea la drum cu Memorialul „Gogu Fischer”, dedicat omului care a învăţat-o să joace tenis.
Ideea a pornit de la Ion Ţiriac. „Am participat la o conferinţă de presă la turneul BCR Open Romania, dotat cu premii de 350.000 de euro. El a propus ca, decât să facem un singur turneu cu aceşti bani, mai bine facem 30-40, cu câte 10.000 de euro. La sfârşitul lui 2003, am cerut pentru Arad organizarea a două competiţii, de băieţi şi fete. Trebuie să le mulţumesc autorităţilor locale pentru ajutor, altfel n-aş fi reuşit”, a povestit Anela. Cele două turnee au ajuns acum la ediţia cu numărul 6.

Din familie de sportivi
Sportul e tradiţie în familia Anelei. Robi, nepotul său, a lucrat ca maseur la UTA, alături de legendarul Dan Ifrim. Adi, un alt nepot, a fost campion naţional de juniori cu Romvest Arad, frumoasa generaţie a lui Francisc Tisza. Andres, fratele Anelei, este campion naţional de tir. „Sunt mândră de toţi”, a încheiat mulţumită Anela.

A imortalizat marii jucători
Sportiva îşi împleteşte pasiunea pentru tenis cu cea pentru fotografie. I-a pozat, pe viu, pe toţi marii jucători ai României.
„Îmi place foarte mult să fac poze. Am reuşit să-i surprind pe toţi jucătorii noştri care au scris istorie - Ilie Năstase, Andrei Pavel, Victor Hănescu, Florenţa Mihai, Virginia Ruzici, absolut toţi. Iar dintre străini, îi am pe Boris Becker, John McEnroe, Mats Vilander, Jennifer Capriati, Martina Hingis, Justine Henin sau Kim  Clijsters”, a precizat în final arădeanca. 



Întrebări şi răspunsuri

Cum vezi nivelul tenisului de câmp din Arad?
Se ridică. Îl avem pe Marius Copil, din păcate singurul arădean din clasamentul ATP. Sper ca în următorii doi ani să urce în primii 150. Are sprijin, a confirmat deja la Cupa Davis în primul lui meci, contra lui Marat Safin. Mai avem un băieţel de 10 ani, deja câştigă turnee, Raul Dicu. La fete, sunt Diana Marcu, fata lui Adrian Marcu, antrenorul echipei de Cupa Davis, Rebecca Mitrea şi Karina Goia.

Memorialul pe care l-ai iniţiat, „Gogu Fischer”, rămâne la nivel de amatori?
Nea Gogu’ n-a fost jucător sau antrenor în viaţa lui, dar cine joacă de 25-30 de ani sigur l-a cunoscut. Îi învăţa să joace gratuit pe toţi care treceau pe la teren. Avea plăcerea asta. Din acest motiv vreau să menţin turneul la nivel de amatori.


Ce-i place
Tenisul de câmp e marea pasiune a vieţii ei. „Încerc ca tot ce fac să fie legat de tenis”, mărturiseşte Anela. Îi plac şi celelalte sporturi şi se relaxează ascultând o muzică bună. Îi admiră mult pe cei de la Phoenix.

Ce nu-i place
Respinge lucrurile care contravin principiilor sportive, dar şi pe cei care nu respectă regulile. „Nu-mi place să văd că se fumează şi se aruncă apoi mucurile de ţigară pe teren”, a spus Anela.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite