Arad: PORTRET / Maria Fejes vinde sănătate la borcan
0
Alături de familia sa se ocupă de peste 40 de ani de producerea şi desfacerea mierii bio.
Profil:
Născută. 16 mai 1942, Arad
Studii. Şcoala UCECOM
Experienţă. Apicultor de 40 de ani
Familie. Căsătorită, doi copii şi trei nepoţi
A ajuns să se ocupe cu mierea odată cu căsătoria. „Soţului meu i-a plăcut să se ocupe de albine de mic. Avea un vecin în copilărie care avea stupi şi a fost fascinat de ceea ce făcea acesta”, povesteşte arădeanca. Aceasta mai spune că este de fapt ocupaţia din care îşi asigură traiul, cel puţin după anii 90, când şi ea şi soţul s-au pensionat.
Fuga după flori
Arădeanca povesteşte că apicultura, pentru a fi performantă, implică şi alergătura după flori. „Soţul meu merge cu pavilionul în fiecare an în diverse locuri, în funcţie de cum anume înfloresc diferite flori. Pentru salcâm, pleacă la Săvârşin sau lângă Brad. Apoi dau teii şi urmează deplasările la Bârzava. În zona Zărandului se duc stupii pentru florile de trifoi, iar mai apoi ne mutăm în sudul judeţului pentru floarea soarelui. E o muncă şi o goană continuă după flori”, dezvăluie Maria Fejes, care adaugă că acest pelerinaj durează cam trei, patru luni pe an. Sarcinile în familie sunt împărţite, după cum povesteşte glumind arădeanca: soţul se ocupă de albine şi de recoltarea mierii, ea de vânzare şi copiii „de cheltuit”.
Maria Fejes îşi mai aminteşte că înainte de Revoluţie, soţul apuca să plece cu pavilionul de albine doar în concediu, aşa că şi producţia era ceva mai mică. După anii ’90, au ieşit însă la pensie, aşa că acum au în grijă 90 de stupi. Nu se plânge de lipsă de clienţi deoarece spune că are foarte mulţi cumpărători din străinătate. „Sunt mulţi români care au emigrat, dar care vin de două, trei ori pe an în ţară şi atunci trec şi pe la noi pentru aprovizionare. Mierea noastră e mult mai bună decât cea din vestul Europei”, povesteşte Maria Fejes. „Italienii, de exemplu, preferă mierea polifloră şi de tei, în vreme ce nemţii cumpără doar mană şi de salcâm. Românii cumpără de orice fel, nu au încă preferinţe”, explică arădeanca, adăugând că totuşi în ultima vreme, conanţionalii noştri au început să aprecieze din ce în ce mai mult mierea, odată cu accesul crescut la informaţie.
Întrebări şi răspunsuri
Câtă miere produceţi anual?
Depinde de an, dar în general producem câteva mii de kilograme. Anul acesta de exemplu a fost un an foarte bun.
Pentru ce sunt recomandate diferitele tipuri de miere?
Mierea de salcâm e recomandată pentru boli de inimă, stomac şi pentru copii pentru că este o miere uşoară. Cea de tei are multe săruri volatile şi e bună pentru răceli şi gripe în vreme ce mana are fier şi magneziu mult aşa că e bună pentru sportive, dar şi pentru diabetici pentru că nu e foarte dulce. Mierea polifloră, cea mai dulce, e bună la ficat şi fiere.
Ce-i place
Având doi copii şi trei nepoţi, bucuria cea mai mare a Mariei Fejes este să le pregătească acestora tot felul de bunătăţi. „Toată ziua le fac câte ceva: magiun, dulceaţă sau zacuscă, tot ceea ce ştiu că le place”, mărturiseşte femeia.
Ce nu-i place
Nu îi plac zilele fără clienţi şi promisiunile neonorate din partea unora dintre aceştia. „Dar cred că asta enervează pe toată lumea. Mă mai întristează oamenii care vin la standul meu cu doar 1 leu, pentru că nu au mai mult şi sunt necăjiţi şi bolnavi”, spune Maria Fejes.