Arad: PORTRET / Darius Mecea Excelează în muzica de fanfară (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Darius Mecea  Excelează în muzica de fanfară (VIDEO)
Arad: PORTRET / Darius Mecea Excelează în muzica de fanfară (VIDEO)

Deşi este doar în clasa a şaptea, Darius cântă în fanfara judeţului Arad, cot la cot cu alţi colegi, mult mai tineri decât el, ceea ce îl determină să ţină pasul cu ce e nou

CITIŢI ŞI:

Arad: Sunetele norvegiene i-au fascinat pe tineri



PROFIL
Născut - 1 februarie 1996, comuna Gurahonţ, Arad
Educaţie - Şcoala cu clasele I-VIII
Ocupaţie - Elev
Hobby - Muzica

Darius îşi moşteneşte tatăl şi bunicul în ceea ce priveşte talentul muzical. Atât tatăl său, cât şi bunicul, au cântat la clarinet. Darius a ales trompeta pentru că şi-a dorit neapărat să cânte într-o fanfară.
A început să desluşească tainele muzicii instrumentale de la vârsta de nouă ani, iar acum este nelipsit de la evenimentele care au în prim plan fanfarele. Îşi aduce aminte că, la început, partiturile i-au fost străine, iar cântatul la un instrument i s-a părut destul de greu, câteodată chiar imposibil. Acum însă, cântatul la trompetă e plăcerea lui. „La început, până am învăţat notele, mi-a fost greu. Dar, într-o lună le-am învăţat şi acum mi se pare foarte uşor”, a declarat Darius. 

Abonat la festivaluri
Cântă la trompetă din clasa a treia pentru că de mic i-a plăcut foarte mult muzica de fanfară. „Când eram mic, urmărindu-mi bunicul şi tatăl, mi-am dorit mult să ajung să cânt la un instrument”, a declarat Darius. Pentru a ţine pasul cu colegii lui, Darius exersează cel puţin două ore pe zi şi nu lipseşte când vine vorba de o deplasare sub semnul muzicii. „Exersez două ore pe zi. Trebuie să ţin pasul cu ceilalţi. Am participat deja la foarte multe festivaluri de fanfară, şi în judeţul Arad şi în alte judeţe. Cel mai mult mi-a plăcut la Festivalul de la Făget, Timişoara”, a mărturisit Darius.

Sprijin pentru părinţi
Pentru un elev care trăieşte la ţară muzica este o escapadă de la treburile zilnice. Asta, pentru că, deşi are o vârstă foarte fragedă, Darius este un priceput şi în ceea ce priveşte activităţile din gospodărie. Când nu e la şcoală şi nu exersează, el este un sprijin real pentru părinţii săi. „Îmi ajut părinţii în gospodărie, fie că e vorba despre îngrijitul animalelor fie că e vorba de grădină. Aşa e la ţară. M-am obişnuit să fiu activ în gospodărie”, a precizat Darius.
Cel mai bine se simte când exersează notele sau partiturile cu trompeta. Asta chiar dacă vieţuitoarele din gospodăria din Cil nu se lasă  cucerite de sunetul muzicii. „Nu prea le place la animale când cânt. Vaca mugeşte, câinele mă latră”, a mai spus Darius.

Îşi doreşte o carieră muzicală
Asta însă nu îl împiedică să îşi dorească să continue să studieze muzica. Astfel, el speră cu tărie că va ajunge să urmeze cursurile Liceului de Artă Sabin Drăgoi şi ale Şcolii Populare de Artă, clasa trompetă. Pentru viitor îşi doreşte nespus de mult să se perfecţioneze în acest domeniu şi să ajungă să cânte într-o fanfară profesionistă.

Întrebări şi răspunsuri
Cum e să faci parte din fanfara judeţului?
E bine. Suntem 50 de elevi. Ne întâlnim la concerte, în tabere. Ne înţelegem foarte bine.

Ai fost cel mai tânăr participant al Şcolii de vară cu tema „Filmul şi muzica de fanfară“ de la Dezna. Cum te-ai simţit acolo?
A fost frumos, dar greu. Am exersat şi opt ore pe zi. Mă bucur că am învăţat toate melodiile propuse de cei doi lectori veniţi din Norvegia.

Ce melodii noi aţi învăţat?
Am învăţat melodii din filme celebre, unele premiate la Oscar: „The Schindler’s List”, „James Bond Suite”, „Pirates of the Caribbean”, „Pink Panter”, „The Simpsons”, „Hannah Montana” sau „Conquest of Paradise”.

Ce-i place

Darius a mărturisit că muzica de fanfară îi aduce cele mai mari satisfacţii. Participă cu plăcere la taberele de vară, la festivalurile de fanfară şi la toate manifestările la care este invitat. Îi place şi şcoala, toate materiile numărându-se printre preferatele lui.

Ce nu-i place
Darius a recunoscut, fără răutate, că nu prea îi place sub nicio formă muzica populară. Asta, pentru că genul lui este muzica de fanfară. „Nu prea îmi place muzica populară. Nici să ascult şi nici nu mi-ar place să interpretez“, a declarat Darius.





Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite