Arad: (GALERIE FOTO) PORTRET / Elisabeta Şarga de la ac şi aţă a trecut la cratiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: (GALERIE FOTO) PORTRET / Elisabeta Şarga de la ac şi aţă a trecut la cratiţă
Arad: (GALERIE FOTO) PORTRET / Elisabeta Şarga de la ac şi aţă a trecut la cratiţă

I-a plăcut de mică să o ajute pe bunica ei la gătit. Femeia îşi aminteşte cu drag de ziua când a făcut pentru prima dată o mâncare singură.

Elisabeta Şarga povesteşte că i-a plăcut să gătească încă de când avea 10 ani. Bunica ei i-a fost un bun exemplu.
„Chiar dacă nu m-am gândit că vreau să mă specializez în domeniu, aveam o anumită înclinaţie asupra gătitului. De mică îmi plăcea să o urmăresc pe bunica mea când era în bucătărie. Abia pe la vârsta de 30 de ani mi-am spus că trebuie să mă fac bucătăreasă”, a mărturisit Elisabeta.

Găteşte de aproape 20 de ani

Arădeanca a lucrat timp de 15 ani ca şi croitoreasă. I-au plăcut aţa şi acul şi a ştiu să croiască cele mai deosebite ţinute. Mai apoi, Elisabeta s-a hotărât să rămână la bucătărie, pasiunea pentru gătit fiind mult mai mare decât croitoria. De-a lungul anilor, Elisabeta a trecut pragul multor restaurante şi a gătit pentru mii de persoane. Singură a învăţat sute de reţete, atât româneşti, cât şi din bucătăriile străinilor. „Ori de câte ori am timp iau o carte de bucate şi citesc din ea. Îmi place să învăţ în fiecare zi câte ceva nou. Îmi iubesc meseria, iar dacă ar fi să o iau de la capăt aş alege bucătăria pe primul plan, nu croitoria cum am făcut-o în urmă cu câţiva ani”, a adăugat bucătăreasa.

A gătit pentru mii de persoane

De un an de zile, Elisabeta Şarga lucrează la un restaurant din Arad unde a învăţat multe secrete legate de bucătăria românească. Elisabeta a povestit că nu o dată a fost pusă în situaţia de a improviza un meniu, în cazul în care s-a întâmplat să nu aibă un anumit ingredient cerut de client. „Consider că un bucătar bun trebuie să ştie să aibă imaginaţie şi să improvizeze în situaţii critice. Nu o dată am fost nevoită să inventez câte-o reţetă, sau să adaug alte ingrediente decât cele de la carte”, a spus arădeanca.

Bucătăreasa spune că de-a lungul anilor a gătit şi foarte multe reţete ungureşti. Tot ea mărturiseşte că maghiarii obişnuiesc să mănânce mult mai condimentat. „La noi au mare trecere ciorbele şi sarmalele, pe când ungurii mănâncă multe sosuri şi supe. Reţetele lor sunt mult mai condimentate”, a adăugat Elisabeta Şarga. Bucătăreasa e de părere că  arădenii în general nu mai sunt obişnuiţi să mănânce sănătos şi asta pentru că nu prea sunt bani.

„Pentru ca un meniu să fie sănătos e neapărat nevoie să conţină multe fructe şi legume, salate. În Arad, dar sunt convinsă că nu numai la noi, oamenii nu mai ştiu să mănânce sănătos. Noroc cu meniurile zilei din restaurante. Ele conţin o masă sănătoasă”, a conchis bucătăreasa.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un bun bucătar?


Să-i placă foarte mult ceea ce face, să aibă răbdare la fiecare reţetă pe care o încearcă pentru prima dată şi multă inspiraţie.

Ce trebuie să conţină o masă sănătosă?

La mic dejun un ou fiert cu telemea şi eventual o felie de pâine prăjită şi legume. La prânz, o supă sau ciorbă, carne albă sau fiartă, orez, iar la desert fructe. Cina să aibă un meniu uşor, eventual din peşte, fără carne de porc.

ce-i place
Elisabeta Şarga spune că îi place să citească cât mai multe cărţi de bucate, să înveţe în fiecare zi câte-o reţetă nouă şi să gătească cât e ziua de lungă. „La serviciu mă simt ca acasă. Îmi place să-i văd pe clienţi mulţumiţi de bucătar”, a spus arădeanca.
ce nu-i place
Bucătăreasa a mărturisit că îi este foarte greu să ne spună ce anume nu-i place. „Îmi ador meseria şi nu pot spune că am alte nemulţumiri. Încerc să mă bucur de fiecare moment plăcut al vieţii şi să nu pun la suflet problemele, care şi aşa sunt trecătoare”, a concluzionat Elisabeta Şarga.

Profil
Născută - 25.08.1957, Ţipar.
Studii - Liceul cu Economic în Arad.
Job - Bucătăreasă de 22 de ani
Familie - Căsătorită, doi copii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite