Arad: PORTRET / Delia Ilea îşi doreşte tineri cu spirit civic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubeşte foarte mult copiii şi de aceea e fericită că are „sute de copii în fiecare an şcolar”. Este vorba despre elevii care îi are la colegiul „Moise Nicoară”.

PROFIL
Născută - 20 noiembrie 1955, Arad
Educaţie - Facultatea de Informatică Timişoara
Eperienţă - profesor de informatică la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”
Familie - Divorţată

Delia Ilea este unul dintre cei mai nonconformişti profesori arădeni, foarte apropiată de copii şi de aceea iubită de aceştia. Crede cu tărie în implicarea şi pasiunea necesară practicării oricărei profesii. Este deja profesor de aproape 30 de ani şi nu îşi imaginează că ar putea face altceva.

Nu şi-a dorit să fie profesor
„Am dat la facultatea de informatică tocmai pentru că nu îmi doream să ajung profesor. În ultimul an de facultate, am fost la Petroşani şi acolo m-am îndrăgostit de munţi. Aşa că la repartiţie, când erau doar şase licee cu clasă de informatică în întreaga ţară, am ales Petroşaniul, cel mai nou liceu de profil”, a povestit profesoara cum a ajuns la catedră. A sosit în Petroşani alături de patru colegi de facultate.
„Am avut elevi deosebiţi acolo. Era un liceu de informatică făcut special pentru copiii minerilor şi aduna elevi din întreaga vale, dar şi din judeţele limitrofe”, a mai povestit Delia Ilea. De altfel, cei mai mulţi elevi pe care i-a avut în vale în perioada de 13 ani cât a stat acolo au în prezent cariere de succes în Canada, SUA sau Anglia. „A fost o perioadă foarte frumoasă din viaţa mea în care am cunoscut oameni cu adevărat speciali şi deosebiţi. Acolo i-am cunoscut pe Claudiu Bleonţ, Magda Catone sau Emilia Popescu, actori ce şi-au început cariera în zonă”, şi-a amintit profesoara. Despre meseria sa spune că este una plină de satisfacţii tocmai pentru că are de-a face cu copiii.

Găseşte calităţi în fiecare copil
„Îi iubesc pe toţi elevii mei şi le găsesc calităţi la fiecare în parte. Nu trebuie să fie îndrăgostiţi de informatică dacă urmează un liceu de profil, aşa că încerc să-l descopăr pe fiecare, să-l modelez şi să-l implic”, a mai spus Delia Ilea. Este o fire boemă şi artistică şi poate tocmai de aceea recunoaşte că elevii de care a fost cea mai apropiată au devenit actori sau regizori. 
Cât priveşte sistemul de învăţământ, Delia Ilea crede că sistemul englez este unul dintre cele mai bune. „Acolo au aproximativ 30 de materii dintre care copiii îşi aleg şase, pe care le aprofundează. Orele de curs sunt foarte interactive şi stimulative. Nu e un scris continuu după dictare ca la noi, unde şi materia este foarte stufoasă”, a explicat profesoara.
Cea mai mare tristeţe a sa legată de meserie este aceea că nu mai există timp pentru a te ocupa de sufletul copiilor. „E trist că nu mai e vreme pentru îndrumare, pentru aşa numita educaţie civică, pentru implicarea copilului şi în alte activităţi”, a precizat profesoara.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt oamenii care ţi-au marcat viaţa?
În primul rând tatăl meu, care ne-a îndemnat spre lectură, teatru, film şi artă. A fost urmărit toată viaţa de securitate şi chiar i-am recuperat anul acesta dosarul de la CNSAS. E şocant pentru toată familia să citim toate acele dosare, dar acum înţelegem şi descoperim ce coşmar am trăit şi a trăit. Eu am aflat despre acest lucru abia în clasa a XI-a, la prima percheziţie a Securităţii.

Te gândeşti să aşterni pe hârtie aceste experienţe şi descoperiri?
M-am gândit foarte serios la asta. Cred că voi scrie despre aceste lucruri, dar cel mai probabil când voi ieşi la pensie.

Ce-i place
Este un om foarte activ şi implicat. „Mă implic în tot ceea ce se întâmplă în jurul meu: politică, cultură, sport, teatru. Îmi place foarte mult muzica şi pentru un concert bun mă deplasez oriunde în ţară sau străinătate”, a spus Delia Ilea.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac de fel cei care nu respectă oraşul, cei care nu au simţ civic şi cei care nu respectă natura. Într-un cuvânt, îmi displac profund vandalii, de orice fel ar fi ei”, a spus profesoara. Aceasta a mai spus că nu înţelege apatia şi lipsa de implicare, dar nici plăcerea de a strica ceva sau de a face rău.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite