Arad: PORTRET / Daniela Kovats a făcut portrete ale idolului ei (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Daniela Kovats a făcut portrete ale idolului ei (GALERIE FOTO)
Arad: PORTRET / Daniela Kovats a făcut portrete ale idolului ei (GALERIE FOTO)

Nu a urmat cursuri de specialitate, nu este licenţiată în arte, însă talentul îi permite să exceleze într-un domeniu al frumosului.

Profil
Născută - 21 iunie 1968, Salonta
Educaţie - Liceul Tehnic din Oradea
Experienţă - Casnică
Familie - Căsătorită


Daniela Kovats a reuşit să-şi uimească prietenii şi apropiaţii după ce, din munca ei migăloasă, au ieşit tablouri şi obiecte decorative demne de marile expoziţii.

Rezultatele muncii ei sunt cu atât mai atractive cu cât totul este realizat din seminţe mici. Astfel, munca pe care o depune la realizarea obiectelor este mult mai migăloasă decât pare la prima vedere. „Îmi place să fac orice decoraţiune din seminţe. Mă fascinează pentru că ştiu că sunt naturale. De ani de zile, fac sticluţe decorative cunoscute sub denumirea «Sporul Casei». Am mai făcut şi farfurii, fructiere sau alte obiecte decorative“, a declarat Daniela Kovats.

De la paste, la seminţe


Aceasta îşi cumpără materia primă din diverse magazine, după care urmează crearea modelelor, care poate dura de la câteva zile la câteva luni.  „Anul acesta am realizat un tablou din paste făinoase de care sunt foarte mândră. Mi-am dat seama că dacă pot să lipesc paste făinoase şi să iasă o mică lucrare de artă, atunci de ce să nu încerc şi cu seminţe. Am luat modelele de pe internet şi am început să montez seminţe de muştar. Am făcut două tablouri. Dacă am văzut că merge, am mai făcut unul“, a mai susţinut Daniela Kovats.

Montajul se face bob cu bob

Tablourile realizate de aceasta au la bază boabe de muştar, orez şi multe alte seminţe pentru ornamente. Tabloul din seminţe este gândit numai după ce a fost cumpărată materia primă. Astfel, Daniela Kovats cumpără seminţele, apoi ia modelele de pe Internet, după care urmează montajul. „Montajul se face bob cu bob. Se lipesc bobiţele cu un adeziv transparent, după care se lăcuiesc cu lac pentru lemn. Lacul este bun atât pentru luciu, cât şi pentru protecţia tabloului. Astfel, pictura devine ermetică, nu există riscul să se piardă vreun bob şi poate să fie curăţată mai uşor“, a susţinut Daniela Kovats. 

Şi-a „pictat“ idolul din boabe de muştar

Daniela Kovats consideră că a fost o adevărată provocare pentru ea să producă un tablou care să-l întruchipeze pe idolul ei, Michael Jackson. „Sunt şi o să rămân fan Michael. După moartea lui, am decis să-i fac un tablou. Soţul meu m-a încurajat şi eu am zis că merită să fac o încercare. Mi-a fost puţin teamă la început. Mă temeam că nu o să iasă bine detaliile feţei, în special gura, conturul ei, dinţii, expresivitatea“, a susţinut Daniela Kovats.

Mai întâi a desenat chipul artistului, apoi a montat seminţele şi după patru zile a văzut că a ieşit atât de bine, încât a mai făcut un tablou.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales pictura cu seminţe?
Pictura cu seminţe mă atrage pentru că acestea dau o anumită energie pozitivă şi pentru că am posibilitatea să fac ceva mai puţin comun şi mai atractiv.

Este o muncă de chinez bătrân?
O astfel de pasiune cere timp şi multă răbdare. De multe ori elaborarea unei lucrări durează. Apoi, trebuie să întrerup de multe ori munca din cauza ochilor, care obosesc repede pentru că sunt foarte solicitaţi la montaj.

Doriţi să mai întruchipaţi şi alţi artişti din seminţe?
Poate o să mai fac un tablou cu Ray Charles în timp ce cântă la saxofon din boabe de muştar.

ce-i place
„Deşi eu şi soţul meu suntem ardeleni, preferăm mâncarea din Regat pentru că e mai sănătoasă. Am păstrat din bucătăria ardelenească reţeta unei supe de cartofi şi a găluştelor cu prune“, a mărturisit Daniela Kovats.
ce nu-i place
„Nu pot să spun că nu-mi place ceva“, a mărturisit Daniela. Crede că această atitudine este datorată pasiunii pentru filosofie, disciplină care educă mintea. „Încerc să-i înţeleg pe toţi din jurul meu“, a susţinut Daniela Kovats.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite