Arad: PORTRET / Constantin Miclea este expert în aruncarea suliţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Constantin Miclea este expert în aruncarea suliţei
Arad: PORTRET / Constantin Miclea este expert în aruncarea suliţei

Fostul campion şi component al lotului de atletism al României se ocupă azi de formarea generaţiilor viitoare.

Acum mai bine de 30 de ani, Traian Magheru căuta copii gata să-şi încerce norocul în atletism. Ajuns în zona Sebiş, a observat un puşti de clasa a opta. „Copile, vrei să vii la noi, la Gloria, să faci atletism?”.  Constantin Miclea, de el era vorba, a ezitat.

„Nu ştiu, m-a selecţionat şi domnul antrenor Bătrâna, să merg la UTA. La fotbal!”. Până la urmă, a venit la antrenamentele CSS-ului şi a fost încadrat la aruncarea suliţei. În scurt timp, a ajuns campion naţional de juniori. „Atunci am uitat de fotbal. Am luat titlul de campion la toate categoriile de juniori, plus un loc întâi în campionatul şcolar”, povesteşte actualul antrenor.

A ajutat România

În 1982, a intrat la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. A fost şi legitimat la IEFS de anternorul Ioan Sabău şi au urmat anii consacrării: campion de tineret, campion de seniori, vicecampion balcanic. Prima parte a anilor ’90 l-a regăsit la Arad. Atunci a obţinut şi cea mai frumoasă performanţă, o medalie de bronz la Campionatul Europei, desfăşurat la Bruxelles. „Echipa României a promovat, în premieră, în Superliga Europeană. A cântărit şi medalia mea, cu 6 puncte”, rememorează Miclea.

Marele regret rămâne neparticiparea la Olimpadă. A avut şanse s-o prindă pe cea de la Seul. Într-un concurs la Sofia, depăşise baremul cu 3 metri. „Am aruncat 80,73 metri. A fost anul meu de vârf. Conducerea comunistă a CNEFS-ului a motivat că nu merge mai departe decât cine are şanse să lupte pentru medalie”, îşi aminteşte cu tristeţe arădeanul. Din cei opt sportivi care aveau să concureze pentru podium, ar fi intrat în primii şase.

Speranţe la mai bine

În 1990, s-a accidentat la umăr. După patru ani de concurat cu infiltraţii, durerile au devenit prea mari. A decis să devină antrenor. Lucrează la CSS Gloria şi colaborează cu CSM Arad. A lucrat cu valoroasa Teodora Petraş vreme de 10 ani. Sportiva arădeancă a fost campioană de tineret, la seniori, a luat un bronz la Cupa Europei şi a fost la un pas să ajungă la Olimpiada de la Beijing. Din anumite motive personale, dar şi din cauza lipsei de implicare a „federalilor”, a decis să renunţe. „Acum, speranţa mea şi a Aradului e Mariana Andraş. Face atletism doar de doi ani, dar a ajuns la Campionatul Mondial de cadeţi”, încheie Miclea.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi viitorul atletismului arădean?

Noi, cei care lucrăm la aruncări, ne dăm toată silinţa să facem treabă. În frunte cu domnul Magheru, eu, Oprea, Szabo şi Spânu vrem performanţe mai bune. Facem totul pentru asta. Nu ne vom lăsa, indiferent de ce probleme apar pe traseu. Personal, sper să am multe de spus în antrenorat.

Care sunt principalele greutăţi cu care vă confruntaţi?
Avem nevoie de o bază sportivă potrivită. În ultimii 10-15 ani, condiţiile în care ne pregătim au fost total nefavorabile. Se ştie situaţia stadionului Gloria. Am plâns peste tot, am cerut, am vorbit. Porţile la care am bătut au rămas însă închise.

ce-i place
Fire pozitivă, Constantin Miclea spune că-i place viaţa în general. Are un hobby pe care-l întreţine de câte ori are ocazia. „Mă relaxez la o partidă bună de pescuit”, afirmă profesorul.
ce nu-i place
Minciuna şi felul în care arată România la nivel înalt. „Nu-mi plac aceste interminabile scandaluri politice. Nu doar că ţin ţara pe loc, dar o şi trag în jos”, recunoaşte Constantin Miclea.

Profil
Născut - 13 aprilie 1963, satul Berindia, comuna Buteni.
Educaţie - Masterat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
Experienţă - Sportiv, profesor, antrenor.
Familie - Necăsătorit.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite