Arad: PORTRET / Ioan Copil, un muzicant care visează la Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Ioan Copil, un muzicant care visează la Capitală
Arad: PORTRET / Ioan Copil, un muzicant care visează la Capitală

Provine dintr-o familie în care muzica a fost la loc de mare cinste şi vrea să ducă tradiţia cât mai departe.

PROFIL
Născut. 14 octombrie, 1983
Educaţie. Liceul Moise Nicoară, Liceul de Artă
Ocupaţie. Solist vocal, violonist
Familie. Necăsătorit

S-a născut şi a crescut într-o familie în care fiecare a avut înclinaţie pentru muzică. Invariabil, a ales acelaşi drum. La început, a fost vioara, pe care a studiat-o la Liceul de Artă din Arad.
Pe când avea 15 ani, bunicul său, al cărui nume îl poartă, l-a dus pe Muntele Găina, la Târgul de Fete. Până atunci, mai cântase în barurile din Arad şi cineva l-a recunoscut şi l-a rugat să cânte o melodie. „M-am simţit bine la microfon şi de atunci am decis să trec la canto”, a povestit arădeanul.

Cântă orice
De ceva vreme, a pus bazele formaţiei Quattro, alături de muzicienii Nelu Măcean (clape), Daniel Negrea (ajutor de solist), Cătălin (saxofon) şi Ghiocel Fekete (violonist). Alături de ei, cântă la nunţi, botezuri şi petreceri, având însă în minte şi un proiect ambiţios: relansarea serilor de muzică românească din oraş, tradiţionale până nu cu mult timp în urmă.
A fost pe scenă alături de nume importante din zona folclorică a Aradului, ca Tinu Vereşezan, Lucian Drăgan sau Lele Crăciunescu.
„Cântăm orice ni se cere. În zona noastră, lumea aşteaptă melodii din Bihor şi Banat, aşezate şi brâuri. În ultimii ani, manelele au fost cele care au adus bani. Ştiu ce se spune, dar nu mă interesează. Mă interesează să reuşesc. În fond, tot ce fac, fac pentru familia mea, pentru viitoarea mea soţie, Ana, şi pentru copilul care ni se va naşte”, a mărturisit Ioan Copil. Solistul a dezvăluit un mare neajuns la pieţei din Arad.
„Eu şi colegii mei, avem atestate. Dar în oraş sunt foarte puţini care şi-au luat! Aşa că preţurile s-au stricat din cauza apariţiei celor care nu au aceste atestate. Cântă după ureche, preţurile au coborât mult, de la 1.500-2.000 de euro la 5-600. Calitatea e cea care e normal să primeze, cei care ne-am pregătit anume pentru această meserie, ieşim în pierdere. Poate că ar trebui să ne organizăm un sindicat”, a apreciat Ioan Copil.
Planurile sale duc spre Bucureşti. „Vreau să merg la preselecţia organizată de Dan Bursuc. Din păcate, în Arad nu prea mai sunt multe de făcut. La Bucureşti m-aş putea realiza”, a afirmat muzicantul. Se gândeşte şi la un album, dar criza financiară afectează şi industria muzicală. „E foarte greu în acest moment. Costă cel puţin 3.000 de euro, cu tot cu un videoclip de promovare. Pentru asta, ar trebui cel puţin 14-15 nunţi într-un an”, a conchis Ioan Copil.


Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai inedit loc în care ai cântat?
Pe când aveam 16 ani, la o petrecere la Salonta. Am cântat atunci dintr-un pom, iar atmosfera a fost excelentă! Sunt multe de povestit aici.

Cine sunt preferaţii tăi de pe scena românească?
Dintre solişti, îmi place mult Tinu Vereşezan. Iar dintre violonişti, un nume nu foarte cunoscut, dar e singurul care m-a încântat. Se numeşte Muzurel, e de etnie rromă şi cântă în Timişoara.

Cu cine ţi-ai dori să faci un duet?
Singura voce din România care îmi place e cea a Danielei Gyorffi.


Ce-i place
O ascultă cu plăcere pe Mariah Carey. Pe lângă muzică, Ioan Copil e un mare fan al kartingului. „Aproape zilnic merg pe pistă”, mărturiseşte el. Îi place mult fotbalul, asta şi datorită verişorului său primar Dumitru Copil, component al echipei UTA.

Ce nu-i place
„Oamenii cu fiţe. Din păcate, sunt tot mai mulţi şi nu văd să se schimbe lucrurile”, spune arădeanul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite