Arad: PORTRET / Ioan Brînda medicul care a pus la loc sute de mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul este şeful Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, încă din anul 2000.

Ioan Brînda a ajuns să lucreze în domeniul medical, respectiv în ortopedie, datorită adrenalinei pe care o presupune meseria sa. Nici nu se poate să refaci mâini şi picioare frânte dacă nu eşti dispus să iei decizii rapide, care influenţează viaţa celor din jurul tău, în cel mai scurt timp şi dacă forţa nu este un cuvânt care să te caracterizeze din plin!

„După terminarea facultăţii mi-am făcut stagiul de trei ani în medicină generală. Ulterior, după examenul de rezidenţiat, am început să lucrez ca ortoped. M-a atras această specialitate încă de pe vremea studenţiei, pentru că reprezintă o meserie dură”, a declarat Ioan Brînda. Ca medic primar ortoped, hunedoreanul se confruntă zilnic cu situaţii neprevăzute. Pentru a fi repuse la locul lor, oasele de femur au nevoie de o mână tare, la propriu, iar două cazuri similare aproape că nu există. Tocmai de aceea secţiile de ortopedie numără mai mulţi bărbaţi decât femei. Singura ramificaţie în care reprezentantele sexului frumos îşi fac simţită prezenţa este artroscopia, acea investigaţie video care permite vizualizarea  spaţiului articular cu ajutorul artroscopului, un fel de cameră video.

Drumul morţii ,,produce” cei mai mulţi pacienţi

Majoritatea pacienţilor pe care hunedoreanul îi vindecă ajung în mâinile sale din cauza accidentelor rutiere. Pe „drumul morţii”, aşa cum este numit DN7 se înregistrează cele mai multe fracturi. Numărul persoanelor care ajung la ortopedie cu şoldul sau genunchiul făcut bucăţele nu este deloc neglijabil. 

„Anual, aproximativ 150 de persoane  au parte de artoplastii de şold sau genunchi, adică de proteze”, a adăugat medicul. Pentru a da viaţă unei proteze, hunedoreanul lucrează două ore, iar pentru a-i face revizia-patru ore. De-a lungul anilor a primit mii de mulţumiri din partea pacienţilor. În timp ce unii i-au prezentat respect prin intermediul presei scrise, alţii i-au oferit icoane. Privind în urmă, dacă ar trebui să o ia de la capăt, Ioan Brînda ar alege aceeaşi meserie fără să stea pe gânduri.

Când e cald, cad din cireş, la frig cad pe gheaţă

Cabinetul şi secţia de ortopedie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva sunt mereu aglomerate. Exceptând accidentele rutiere, mulţi hunedoreni capătă fracturi după ce cad fie din pom, fie pe gheaţă. În cazul vârstnicilor, cele mai multe fracturi sunt cauzate de osteoporoză, boala sistemică a scheletului, ce duce la fragilitate osoasă.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi întâlnit pacienţi care să refuze să se opereze?

Orice pacient vrea să scape de operaţie, atunci când există alternativă. Datoria medicului este să-i prezinte pacientului toate implicaţiile stării sale de sănătate.

Care sunt factorii care influenţează durata de viaţă a unei proteze?
O proteză se schimbă la 10-15 ani. Perioada de timp depinde de mai mulţi factori. Una e să pui o proteză de şold unui bărbat cu o greutate de 130 de kilograme, iar alta unei persoane de numai 80 de kilograme.

Reuşiţi să împăcaţi profesia cu familia?
 În general, da. Am noroc că soţia mă înţelege, chiar dacă sunt chemat la spital în miezul nopţii.

ce-i place
,,Îmi place sportul, în special fotbalul, deşi la ora actuală nu îl mai practic, aşa cum făceam acum câţiva ani buni. De asemenea, îmi place să ascult muzică” a spus Ioan Brînda.

ce nu-i place
,,Nu-mi place obrăznicia şi nici minciuna. Totodată, romanele siropoase şi lucrările science-fiction nu sunt deloc genul meu”, a spus Ioan Brînda.

Profil
Născut - 7.01.1958, localitatea Călugări, judeţul Bihor
Studii - Facultatea de Medicină, Cluj Napoca
Experienţă - Trei ani de stagiatură în medicină generală, activitate în specialitatea ortopedie încă din anul 1992
Familie - Căsătorit, doi copii

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite