Arad: PORTRET / Bogdana Muha salvează vieţi în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Bogdana Muha salvează vieţi în fiecare zi
Arad: PORTRET / Bogdana Muha salvează vieţi în fiecare zi

Singura femeie din detaşamentul arădean de pompieri şi-a dorit dintotdeauna să lupte cu focul şi de doi ani şi-a văzut toate dorinţele împlinite.

Profil
Născută - 16 octombrie 1987, Ineu, judeţul Arad.
Studii - Studentă în anul IV la Facultatea de Medicină, Arad.
Experienţă - Subofiţer operativ SMURD Arad.
Familie - Necăsătorită.

Încă de la doi ani le spunea tuturor celor care o întrebau că se va face pompier când va creşte mare. „Am acasă o casetă înregistrată în care tata ne întreba ce vrem să ne facem când vom fi mari, pe mine şi pe fratele meu, iar răspunsul meu a fost cât se poate de clar: pompier”, a povestit Bogdana Muha, singura femeie din detaşamentul arădean.

S-a angajat la pompieri fără să spună la nimeni, după ce opt ani de zile a lucrat ca voluntar la Crucea Roşie. „Am intrat la facultate în Arad şi trebuia să mă întreţin cumva. Aşa că a auzit că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) se fac angajări şi mi-am depus dosarul fără să spun nimănui”, mai povesteşte tânăra. Aşa a ajuns să lucreze în inspectorat, ca radio-telefonist în dispecerat, pentru un an de zile.

Aventura SMURD

Odată cu crearea serviciului SMURD, anul trecut s-a mutat la acest serviciu, formând echipă mixtă cu cei de la Unitatea Primire Urgenţe. Despre meseria sa spune că este cea mai frumoasă din lume. „Abia aştept să îmi încep fiecare tură”, a mai spus zâmbind Bogdana.

Meserie pe viaţă

Cât priveşte eventualele vise urâte provocate de ceea ce vede în fiecare zi, Bogdana spune că niciodată nu i s-a întâmplat aşa ceva şi că nu duce acasă cu ea nimic din ceea ce se întâmplă la servici. „Noi mergem să-i salvăm pe oameni, să facem bine. Când sună alarma, pur şi simplu ne rupem de realitate şi până la locul intervenţiei adrenalina creşte încontinuu. Niciodată nu ştii ce te aşteaptă, dar, odată ajuns, acţionezi fără să eziţi şi fără sentimentalisme”, mai spune Bogdana Muha, adăugând că o eventuală implicare emoţională te împiedică să îţi faci treaba aşa cum trebuie. Una dintre cele mai grele intervenţii la care a participat tânăra a fost la un accident cu nouă victime, petrecut în primăvara acestui an la Şimand.

„Era un microbuz plin de dansatori care a avut un accident şi noi am ajuns primii la faţa locului. A fost dificil, deoarece fiind atâtea victime nu am putut lucra în echipă, ci am avut fiecare dintre noi pacientul său”, îşi aminteşte Bogdana Muha. Un alt caz de care îşi aminteşte este cel al unui bărbat din Galşa. „Am fost solicitaţi acolo pentru o plagă tăiată în zona gâtului, dar la faţa locului am constatat că omul îşi tăiase gâtul cu drujba”, mai declară tânăra.

Chiar dacă mai are doar un an până la finalizarea facultăţii de medicină, Bogdana spune că nu va renunţa la actualul său loc de muncă.

întrebări şi răspunsuri
Cum e să fii singura femeie într-un detaşament de bărbaţi?
Nu e absolut nimic deosebit din acest punct de vedere. Nu mă consider cu nimic mai prejos decât un bărbat, iar cu colegii mei nu am avut niciodată astfel de probleme.

Ce anume îţi trebuie pentru ca să faci această meserie?
În primul rând, pasiune. Multă, multă pasiune şi curaj. E importantă şi pregătirea fizică, deoarece trebuie să alergi cu genţile şi cu aparatura în braţe, sau să urci rapid până la etajul VI al unui bloc. Îţi mai trebuie stăpânire de sine şi viteză de reacţie. E o meserie în care nu poţi să zici sub nicio formă că azi nu ai chef.

ce-i place
„Îmi plac lucrurile care cred că plac oricui: să ies cu prietenii, să mă distrez şi să râd. Să râd mult”, a declarat Bogdana. Mai recunoaşte că e dependentă de adrenalină şi de acţiune, lucruri de care are parte din plin.
ce nu-i place
„Cel mai mult mă deranjează nepăsarea. E o atitudine pe care nu o pot înţelege poate şi prin prisma meseriei mele”, a mai povestit Bogdana Muha, care a mai adăugat şi că este deranjată de oamenii falşi, de ipocrizie şi de minciună.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite