Arad: PORTRET / Eugen Bandean militează pentru ecologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Eugen Bandean militează pentru ecologie
Arad: PORTRET / Eugen Bandean militează pentru ecologie

Faptul că locuieşte într-o zonă în care gunoaiele domnesc peste tot l-a determinat să ia atitudine. Şi-a sunat prietenii şi i-a pus la muncă.

Profil:

Născut: 9 februarie 1883, Arad.
Studii: Liceul „Vasile Goldiş“, Arad.
Ocupaţie: Finisor.
Familie. Necăsătorit.

În luna aprilie, Eugen Bandean a consemnat prima campanie de ecologizare împreună cu prietenii săi. Nu face parte dintr-o asociaţie renumită care bifează acţiune după acţiune în domeniul mediului.

Îl caracterizează însă un spirit civic bine dezvoltat şi o dorinţă arzătoare de a trăi într-un oraş „verde“. Igienizează, periodic, malul Mureşului, iar, mai nou, a demarat o campanie de sensibilizare atât a autorităţilor şi a opiniei publice intitulată „Respiră verde“, privind curăţenia oraşului şi reducerea poluării cu ajutorul mersului cu bicicleta.

„Locuiesc în Micalaca, în zona 700, unde, de ani de zile, păşunea dintre malul Mureşului şi liniile de tren este plină de gunoaie. Ieşeam seara la plimbare şi doream să facem poze şi nu puteam din cauza gunoaielor. Şi atunci am hotărât împreună cu prietena mea să facem curăţenie. Ni s-a alăturat şi prietenul meu, Camil. Aşa a început, practic toată treaba“, a declarat Eugen Bandean. De atunci a iniţiat patru campanii de ecologizare, în cadrul cărora a strâns peste 8 tone de gunoaie şi îşi doreşte să continue.

Unii curăţă, alţii murdăresc
„Avem nevoie de ajutor, de fonduri pentru saci, pentru containere de depozitare. Oamenii ne mai ajută, dar în limita posibilităţilor“, a mai precizat Eugen. În urma acestor campanii au existat persoane care au renunţat să mai arunce pet-uri sau alte mizerii pe malul Mureşului. Alţii, însă, şi-au făcut un obicei din a murdări totul în calea lor. „Nu toate locurile din care am adunat gunoaie au rămas verzi. Au venit alţii şi au aruncat după ce am curăţat. Dar s-a văzut şi o reducere a numărului de gunoaie“, a mai mărturisit Eugen.

Acesta a mai adăugat că se impune o campanie de atenţionare a populaţiei şi de educaţie civică în rândul elevilor, care trebuie responsabilizaţi. „Vreau să mergem în şcoli şi să le spunem elevilor ce important este un mediu verde. Am observat că sunt foarte puţine persoane interesate de natură“, a mai precizat Eugen.

„Respiră verde“ pe bicicletă

Campania „Respiră verde“ a fost iniţiată şi dintr-o revoltă împotriva faptului că nu există o legislaţie clară în ceea ce priveşte pedepsirea celor care nu respectă mediul înconjurător, dar şi din dorinţa de a pune umărul pentru a păstra mediul curat, nepoluat şi cât mai verde. Acest lucru a reieşit din ultima campanie, în cadrul căreia peste 50 de tineri şi vârstnici au mărşăluit pe străzile oraşului, pe bicicletă, pentru a cere piste de biciclete cu scopul reducerii poluării.

Întrebări şi răspunsuri

Cine sunt iniţiatorii campaniei „Respiră verde“?
Eu şi prietenul meu, Camil. Suntem simpli voluntari care luptăm pentru un mediu curat.

Ce vă doriţi cel mai tare ca iniţiatori ai acestei campanii?
Vrem să-i determinăm pe tineri să nu mai vegeteze în faţa calculatoarelor sau să meargă cu maşina la şcoală, ci să meargă mai mult pe bicicletă. Şi să îi facem pe oameni să conştientizeze cât de important este să avem un oraş curat, nepoluat.

Ce-i place

Îi plac foarte mult fotografia, artele plastice şi muzica drum and bass. „Îmi place să fotografiez peisaje, oameni, tot ceea ce îmi transmite ceva şi cred că se poate transmite şi altora. Fotografiez orice este seminificativ“, a declarat Eugen.

Ce nu-i place

Cel mai tare şi mai tare îl enervează politica. „Nu suport politica. Nu cred că se face politică bună la Bucureşti, în Parlament şi în Guvern, atâta vreme cât oamenii nu simt nimic. Nu există legi care să-i ajute, să-i protejeze, să le ofere siguranţă“, a mai specificat Eugen.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite