Arad: PORTRET / Adrian Ardelean se visează regizor de succes (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă este încă elev de liceu, tânărul arădean se vede peste cinci ani un regizor apreciat şi cu premii importante la festivaluri de profil.

Profil

Născut. 10 aprilie 1991, Arad
Educaţie. elev la Colegiul Naţional Moise Nicoară
Experienţă. Face filme de amator de cinci ani

A fost pasionat de imagine de când se ştie, fie că a fost vorba de film, fie că a fost vorba despre fotografie. „Mi-a plăcut întotdeauna fotografia. Îmi place la nebunie să surprind cât mai multe din ceea ce se întâmplă în jurul meu. Poate de aceea m-a prins şi pasiunea pentru film aşa de tare”, mărturiseşte elevul arădean.

La finalizarea liceului, în vara anului viitor, vrea să dea admitere la regie la Cluj sau la Bucureşti. „Încă oscilez între cele două oraşe, fiecare având avantajele şi dezavantajele sale”, explică Adrian Ardelean. Tânărul adaugă însă că indiferent de oraşul pe care şi-l va alege pentru a urma facultatea de regie, planurile sale de viitor sunt foarte clare.
„Mă văd peste cinci ani, la finalizarea studiilor în domeniu, ca având deja nişte premii importante la festivaluri de profil. Mă văd regizor în România, dar îmi doresc fără nici un dubiu  să urmez măcar nişte stagii de perfecţionare în străinătate”, povesteşte tânărul arădean.

Pasionat de filmul japonez

Nu îi place teatrul, motiv pentru care e convins că va activa în cinematografie. „Am încercat să văd şi teatrul, dar nu reuşeşte niciodată  să îmi transmită vreun sentiment, nu simt ce fac actorii pe scenă”, explică Adrian Ardelean.
Îi plac  foarte mult comediile şi filmele japoneze, dar nu îi plac filmele horror. „Sunt şi fotograf amator, deci cred în filmul simplu şi în faptul că un proiect, cu cât e mai simplu, cu atât are mai multe şanse de a deveni genial”, este de părere tânărul arădean.

Colaborări şi contacte

În prezent, este implicat în mai multe proiecte alături de cei patru colegi ai săi din casa de producţii independentă „acsaproduction” şi a fost deja remarcat de oameni care ar putea contribui la cariera sa. „Fiind în clasă de franceză, la un schimb de experienţă între şcoala noastră şi o şcoală din Strasbourg, una dintre profesoarele de regie de acolo s-a arătat foarte interesată de proiectele mele. Aceasta m-a şi încurajat să păstrăm legătura şi s-a oferit să mă ajute pe viitor”, povesteşte Adrian Ardelean. S-a implicat şi în festivalul Internaţional de Film Ro-Iff, care a avut loc la Arad în vara acestui an în calitate de  voluntar.

„Cu această ocazie am mai stabilit nişte contacte cu o serie de regizori europeni care au participat la festival şi cu care păstrez legătura”, a mai povestit tânărul.

Intrebări şi răspunsuri

Care crezi că sunt şansele de afirmare ale unui tânăr regizor?
Cred că există şanse de afirmare şi în România fără nicio problemă. Nu e uşor, absolut deloc, dar cred că prin multă muncă şi ambiţie, dar poate şi un pic de noroc, poţi face performanţă.

Care sunt regizorii tăi preferaţi?
Din cinematograful american îmi place foarte tare Ridley Scott. În schimb regizorul meu preferat este din afara hollywood-ului, este un regizor japonez, absolut genial: Akira Kurosawa.

Ce părere ai despre efectele speciale?
Au rolul lor fără îndoială la o anumită categorie de filme, dar lipsa lor dă o notă mai mare regizorului.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult dansul. În special break-dance şi street dance. Evident îmi place mult şi muzica”, spune Adrian Ardelean care mai adaugă că e pasionat şi de desen şi  de fotografie.

Ce nu-i place

„Nu îmi place matematica. Şi nici ardeii copţi”, povesteşte râzând tânărul aspirant la regie. Adrian ardelean susţine că îl mai deranjează şi fumul de ţigară.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite