Arad: PORTRET / Arcadie Kovacs şi-a făcut un muzeu al mierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Arcadie Kovacs şi-a făcut  un muzeu al mierii
Arad: PORTRET / Arcadie Kovacs şi-a făcut un muzeu al mierii

Inginerul a obţinut cele mai multe satisfacţii de la pasiunea sa de-o viaţă, apicultura. Acesta şi-a pus în practică cel mai mare vis: expoziţia apicolă de la Miniş, unică în ţară.

Pasiunea pentru albine a moştenit-o de la unchiul şi bunicul său. A stat mereu printre albine, cu mici întreruperi când a fost nevoit să meargă la studii. Nu s-a mulţumit doar cu obţinerea mierii ci a studiat mereu şi a ajuns să fie unul dintre cei mai buni producători de produse din miere din judeţ.

Mierea cu usturoi, mierea cu ardei iute sau mierea cu diverse fructe sunt doar câteva dintre specialităţile cu care îi atrage pe arădeni şi nu numai.

Împlinirea unui vis

Cea mai mare realizare s-a concretizat în deschiderea, în anul 2002, a unicului muzeu al mierii din ţară, Expo Muz - Arpi Apis, chiar în curtea locuinţei sale din Miniş. Arcadie Kovacs a gândit expoziţia pe două planuri: de exterior şi de interior.
În jurul muzeului, vizitatorul poate să vadă baza naturală. Aceasta cuprinde tot felul de plante specifice stupăritului: roiniţa, cu care se spoieşte coşniţa pentru captarea roiului, pelinul amar, eficient contra unei boli tipice a albinelor, plante şi pomi pentru polenizare şi câţiva stupi.

Nu lipsesc nici ustensilele necesare unui apicultor: coşniţa, presa manuală pentru fagure, colectorul de polen, capcana de roi cu rame. În interiorul muzeului şi-au găsit loc produse apicole, produsele pe bază de miere, cum ar fi şampania din miere, caşul de miere sau pompa pentru miere.  „Prin acest muzeu, încerc să popularizez produsele apicole, în special pentru creşterea consumului de miere cunoscută pentru calităţile sale terapeutice“, a susţinut Arcadie Kovacs.
În apropierea muzeului, proprietarul are o lădiţă specială care adăposteşte insecte antifurnică, pentru a ţine cât mai departe dăunătorii de albine.

L-a servit cu miere pe preşedintele ţării

Arcadie Kovacs a atras atenţia până şi preşedintelui Traian Băsescu pe care l-a servit cu ceai antifoame şi cu miere de la pompă. „Prima dată l-am servit pe domnul preşdinte cu ceai antifoame. Este un ceai din plante din flora spontană care calmează furia foamei şi dă o senzaţie de saturaţie. Şi l-am mai servit cu miere de la pompă şi i-am explicat că la Miniş se găseşte primul muzeu apicol din România pe care l-am amenajat eu, în câţiva ani“, a declarat Arcadie Kovacs.

Apicultorul susţine că produsele sale sunt ecologice sută la sută. „Tot procesul de producţie a mierii se realizează pe cale naturală, fără niciun fel de îngrăşăminte chimice. Eu fac sortimente de miere, nu tone de miere. Calitatea trebuie sa primeze“, este de părere apicultorul.

Întrebări şi răspunsuri

Se ştie că sunteţi o persoană activă. Cu ce vă mai ocupaţi pe lângă apicultură?

Predau lecţii de biologie la şcoală şi la universitate. Sunt singurul din România care a participat la Congresul European Apicol.

Recomandaţi consumul de miere?

Este o reclamă la televizor, conform căreia consumul excesiv de zahăr nu este recomandat. Ceea ce înseamnă că trebuie consumată cât mai multă miere.

ce-i place
Arcadie Kovacs şi-a dedicat o viaţă întreagă albinăritului. Mai în glumă, mai în serios, susţine că se ocupă cu apicultura pentru că este un domeniu apolitic. Prin urmare, albinele, mierea şi produsele din miere se numără în topul preferinţelor sale.
ce nu-i place
Nu-i place politica şi nici stresul sau tumultul vieţi cotidiene. Este şi motivul pentru care de câţiva ani s-a retras la Miniş. „Am plecat de la Arad ca să nu aud nici salvarea, nici poliţia, nici politica. Numai foşnetul aripilor gâştelor care zboară pe sub ferestre suport să le aud“, a precizat apicultorul.

Profil
Născut - 29 ianuarie 1929, Arad.
Studii - Facultatea de Electrotehnică.
Studii - Inginer electronist, apicultor
Familie - Căsătorit.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite