Arad: PORTRET / Alin Moţ, profesorul de judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Alin Moţ, profesorul de judo
Arad: PORTRET / Alin Moţ, profesorul de judo

Arădeanul a practicat sportul, dar mai mult din plăcere. Nimic nu l-a împiedicat să-şi propună să devină un antrenor bun.

PROFIL
Născut. 23 martie 1970, Arad
Familie. Căsătorit
Experienţă. Profesor, antrenor de judo.
Educaţie. Master Educaţie Fizică şi Sport




A luat primul contact cu sportul în anul 1980. Familia lui se mutase, pe linie de serviciu, în Deva. Acolo, la poalele Cetăţii, s-a înscris la secţia de lupte a Clubului Sportiv Şcolar, cochetând apoi şi cu judo. Al doilea sport l-a păstrat în minte şi când a revenit acasă, la Arad, în 1985. Aici, la CSS Gloria, l-a pregătit regretatul Gheorghe Ciui. A intrat şi în lumea karate-ului, dar a decis să se axeze pe judo în perioada facultăţii. Odată licenţiat, a preluat catedra de la CSS Gloria.
„Nu am făcut sport de mare performanţă, dar, când am ajuns pe băncile şcolii, mi-am propus să ajung cât mai sus în antrenorat”, rememorează Alin Moţ momentul.

A mizat pe tineri
În urmă cu un deceniu, devenea titularul catedrei de judo la Clubul Sportiv Şcolar. 2001 a fost anul când primul sportiv al său prindea un podium. Marius Chirilă a luat bronzul la Campionatul Naţional de Cadeţi.
„M-a mulţumit mult rezultat. Îl preluasem pe Marius de la Teodor Pop şi am lucrat mult cu el. A fost primul meu rezultat remarcabil”, îşi aminteşte antrenorul. Prin mână i-a trecut şi Cristian Irimia, actualul pugilist, dar şi George Ardeoan, campion naţional Under 17.  Mai apoi şi-au început ascensiunea şi gemenii Lazea, Remus şi Amado. „Au luat primele medalii în 2002. Pe măsură ce au crescut, şi-au împărţit primele două locuri la campionate şi concursuri”, punctează Moţ. Remus s-a remarcat acum doi ani la Campionatul European, când a luat locul 5, în vreme ce Amado a făcut o figură excelentă la Festivalul Olimpic al Tineretului.  Singurul regret al antrenorului arădean îl reprezintă abandonul unor sportivi. S-au retras, din diverse motive. Unii au avut probleme personale, alţii au invocat probleme de familie sau de sănătate.

Viitorul sună bine
Totuşi, viitorul sună promiţător, ţinând cont că există un număr mare de copii care se îndreaptă spre sălile de antrenament. „Stăm destul de bine. Avem material uman, avem şi cadre bine pregătite”, conchide tehnicianul. Antrenorul arădean a mai specificat că se aşteaptă la o creştere şi mai subliniată, dat fiind terenul care începe să fie recâştigat: „Cu cât sunt mai multe cluburi, cu atât mai bine. Doar prin concurenţă putem creşte nivelul”.



Întrebări şi răspunsuri

Cum arată judo-ul arădean la ora actuală?
E pe val şi sperăm să nu scadă. Există multe cluburi, iar copiii vin la sport.

De ce ar trebui să aleagă un copil judo?
În primul rând pentru educaţie. Se începe cu o disciplină de fier, aşa dai randament. Trebuie să fii conştient că, dacă renunţi la anumite lucruri, poţi obţine lucruri frumoase.

Eşti de acord cu afirmaţia conform căreia nu e obligatoriu să fi fost un mare sportiv pentru a deveni un antrenor bun?
Mă bucur că am putut demonstra că sunt o excepţie care întăreşte regula. Nu trebuie să fii sportiv de performanţă ca să scoţi copii buni.




Ce-i place
Să-şi petreacă timpul alături de familie şi să împartă bucuriile cu prietenii săi. „Îmi place să trăiesc momentele frumoase în sânul familiei şi să mă bucur alături de prieteni de ce oferă viaţa”, afirmă Alin Moţ.

Ce nu-i place
Dezaprobă minciuna şi crede că oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în puteri ca să-şi atingă ţelurile în viaţă. „Se renunţă prea uşor la vise”, spune antrenorul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite