Arad: PORTRET / Alexandru Oprişan un arădean expert în pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET / Alexandru Oprişan un arădean  expert în pescuit
Arad: PORTRET / Alexandru Oprişan un arădean expert în pescuit

De mic copil mergea singur la pescuit iar la vârsta de doar 12 ani a devenit campion naţional la acest sport.

Profil
Născut - 27 august 1957, Orşova
Studii - Facultatea de Geologie şi Inginerie Fizică
Carieră - Inginer geolog
Familie - Căsătorit, doi copii


Cu toate că meseria pe care o practică îi ocupă tot timpul, Alexandru Oprişan încearcă să profite de puţinul timp liber şi pleacă la pescuit ori de câte ori are ocazia.

Arădeanul spune că a avut norocul să se nască la malul Dunării, locul unde pasiunea pentru pescuit este la ordinea zilei. „Multe pasiuni nu poţi avea în acea zonă. Dunărea şi frumuseţile m-au ajutat să valoric un sport pe care mulţi îl privesc ca fiind unul plictisitor. Nu e deloc adevărat. Pescuitul e o adevărată provocare pentru mine”, a spus inginerul.

Relaţia dintre pescar şi peşte

Bărbatul descrie pescuitul ca pe o încercare de comunicare între tine ca persoană şi peştele ce urmează să-l scoţi la suprafaţă. Alexandru a mai spus că în urma acestei pasiuni a reuşit să-şi cultive perseverenţa. Încă din copilărie obişnuia să plece singur la pescuit. Nu îi era teamă că îl prinde întunericul sau că se va întoarce acasă cu sacoşa goală. Plăcerea de a sta pe malul Dunării, de a privi razele soarelui şi de a simţi răcoarea muntelui sunt deliciul fiecărui minut de pescuit.
„De când mă ştiu pescuiesc. La vârsta de 12 ani, dacă îmi aduc bine aminte, am devenit campion naţional la acest sport. Cu toate că îl practicam doar din plăcere, am reuşit de-a lungul anilor să mă perfecţionez tot mai mult. Am investit treptat în ustensile şi nu ratam niciun weekend fără să merg la pescuit”, a mărturisit Alexandru Oprişan.

Cele mai plăcute momente din viaţa unui pescar sunt clipele când sportivii se strâng în jurul focului, după o zi petrecută în linişte sub razele puternice ale soarelui şi încep să povestească întâmplările pescăreşti, uneori fictive. Fiecare poveste are gramul ei de minciună, dar frumuseţea constă în invenţia fiecărui pescar.

Cel mai mare peşte prins

Bărbatul a mai mărturisit că cel mai mare peşte pe care l-a văzut el în apele Dunării este un somn de 230 de kilograme. În schimb, cel mai mare peşte pe care a reuşit chiar el să-l prindă este tot un somn, dar de 12,5 kilograme. Cum fiecare pescar are câte o întâmplare mai deosebită, şi Alexandru ne-a povestit una din sutele de peripeţii prin care a trecut.

„Nu e glumă! Într-o noapte cu lună plină, ne-am strâns mai mulţi prieteni la o partidă de pescuit. Încărcaţi cu momeală, ne-am aruncat undiţele în apă şi am aşteptat. Între timp ne pregăteam de cină. O furtună puternică ne-a stricat însă planurile. Vântul a bătut atât de tare încât ne-a luat unul din scaune, fără să-l mai găsim vreodată. Nu îmi pot explica nici acum cum a putut să dispară scaunul. De atunci, la fiecare cină masa noastră are câte un scaun lipsă, să ne aducem aminte de peripeţie”, a încheiat Alexandru Oprişan.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de des obişnuiţi să mergeţi la pescuit?
Vara merg în fiecare weekend la cabana de la Dubova (la 25 de kilometri de Orşova). Aici, împreună cu alţi doi prieteni, pasionaţi şi ei de pescuit, Eugen Constantin şi Petrea Tufă, ne dăm lecţii de pescuit unul altuia.

Aţi participat la multe concursuri de pescuit?
Da. Ori de câte ori se organizează câte-un concurs de pescuit, sunt primul pe listă. Fie că e vorba de concursuri de preparate din peşte sau de ustensile de pescuit, încerc să fiu prezent la toate.


ce-i place
Să conserve obiectivele culturale din zona Orşovei, motiv pentru care Alexandru se numără şi printre cei mai mari colecţionari de antichităţi marinăreşti. Îi place să se implice în activităţile care ajută la dezvoltarea turismului din România şi, bineînţeles, să pescuiască.
ce nu-i place
Nepăsarea, neglijenţa şi proasta gospodărire a zonelor cu interes şi potenţial turistic. „Cu toate că provin dintr-o zonă foarte frumoasă a ţării, o spun cu părere de rău că cei în măsură să dezvolte turismul şi potenţialul turistic şomează. Din păcate nu ştim să apreciem frumuseţile pe care le-a lăsat Dumnezeu”, a subliniat Alexandru Oprişan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite