Oina revine în actualitate. Elevii din Almaş joacă astăzi la Sebiş.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tainele sportului naţional românesc demonstrate la Sebiş
Tainele sportului naţional românesc demonstrate la Sebiş

Elevii şcolii din Almaş, singura localitate din vestul ţării care a păstrat continuitatea jocului cu oina, vor juca astăzi pe terenul celor de la Sebiş, într-un meci demonstrativ.

Competiţia este inclusă într-un parteneriat şcolar între şcoala din Sebiş şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din oraşul maghiar Gyula. Pentru a da savoare sportului care în prezent se desfăşoară într-un anonimat total, vor fi prezenţi şi copii de la Şcoala Generală din Almaş, comuna unde oina încă se mai practică.

Este meritul profesorului Octavian Lupei faptul că oina este încă vie în judeţul Arad, după ce acesta a înfiinţat o echipă de oină care a participat la diferite competiţii naţionale. La Almaş, o mână de oameni încearcă în prezent din răsputeri să ţină în viaţă cu orice preţ sportul naţional românesc, oina. În fiecare an, almăşenii îşi sărbătoresc zilele comunei printr-o competiţie care reuneşte anual puţinele echipe de oină din ţară şi din judeţ.

Trebuie remarcat ca în România există 32 de facultăţi de educaţie fizică şi sport, însă Aradul are singura universitate din ţară care are echipă de oină.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite