Arad: Număr mare de tineri diagnosticaţi cu astm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit medicilor, creşterea numărului de cazuri este determinat de cele mai multe ori de factori din mediul înconjurător.

Astmul bronşic debutează în copilărie sau în primii ani ai adolescenţei. Simptomele constau în respiraţie greoaie care provoacă crize repetate.

„Copiii care au mai multe alergii sunt mai preduspuşi decât restul să dezvolte astm bronşic. În ultimii ani, a crescut cu aproximativ 50% numărul copiilor care se îmbolnăvesc de astm bronşic. Poluarea şi expunerea la anumite bacterii ori germeni pot fi cauze ale acestei boli”, explică Mărioara Crişan, medic pediatru.

Începutul verii e periculos

Sfârşitul de primăvară, respectiv începutul de vară, este sezonul în care bolnavii de astm au cel mai frecvent crize. Factori precum polenul, praful, puful de la plopi, mirosul teiului ori penele sau părul de animale sunt „criminale“ pentru bolnavii diagnosticaţi cu astm.

„Crizele se trag din cauza alergiilor la diferiţi factori înconjurători. Sunt cazuri, însă, în care un copil moşteneşte boala din familie, aceasta fiind ereditară. Dacă se descoperă la timp, astmul poate fi tratat sau cel puţin ameliorat. Tratamentele sunt multe şi pot ajuta cu succes un copil bolnav”, a adăugat medicul pediatru.

400 de copii bolnavi

Statisticile arată că fetele cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani sunt mult mai expuse la această boală, decât băieţii. Medicii spun că astmul poate însă debuta la orice vârstă. Aproximativ 50% din cazuri debutează înaintea vârstei de 10 ani, iar încă o treime înainte de 40 de ani.

Aproximativ 4% din cazuri apar la bătrâneţe. Cele mai multe decese din cauza astmului survin după vârsta de 55 de ani, dar speranţa de viaţă este mai mare. În Arad există la ora actuală aproximativ 400 de copii diagnosticaţi cu astm bronşic. „Băieţelul meu în vârstă de opt ani are astm de doi ani. Am fost cu el la diferiţi medici alergologi şi am înţeles că de la praf i se trage boala. Urmează un tratament însă nu e vindecat în totalitate. Mi-e frică să-l mai las pe afară la joacă, din cauza poluării. E plin de praf în Arad, nici nu e de mirare că avem copii bolnavi”, a spus Ana Moisă din Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite