Nou-născuţii scapă mămicile de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Faur iese des la plimbare, prin parc, cu fiica ei Ariana
Adina Faur iese des la plimbare, prin parc, cu fiica ei Ariana

Disperarea arădencelor de a-şi păstra joburile transformă concediul post-natal într-o soluţie tot mai des adoptată de tinerele mămici.

Sosirea crizei financiare a crescut riscul ca angajaţii să rămână fără loc de muncă, motiv pentru care în Arad, tot mai mulţi tineri preferă să facă un copil sau doi pentru a avea un venit lunar sigur. Adina Faur are 25 de ani şi se numără printre fericitele mămici care au rămas însărcinate imediat după ce criza şi-a intrat în rol.

Tânăra e în concediu de maternitate din ianuarie 2008, când s-a născut primul ei copil, Patrick Faur. „Înainte să rămân însărcinată lucram la o societate, care în ultimele luni de zile a făcut sute de concedieri. Nu m-am gândit să rămân însărcinată din acest motiv, pentru că nu aveam de unde să ştiu ce va aduce viitorul, însă mă bucur că s-a întâmplat aşa”, a declarat tânăra mămică. Adina beneficiază acum de 85 la sută din venitul net de pe ultimele 12 luni lucrate.

Al doilea copil i-a prelungit concediul
Norocul a fost de partea Adinei Faur, întrucât la scurt timp după ce l-a născut pe Patrick, tânăra a rămas din nou însărcinată. „Mai am o fetiţă, Ariana, pe care am născut-o anul acesta, la sfârşitul lunii iulie. Acum mă bucur că stau acasă cu copiii şi am scăpat de o eventuală disponibilizare, deşi nu acesta a fost planul iniţial”, a adăugat Adina Faur.

Tânăra mămică mai spune că banii primiţi de la stat sunt mult prea puţini. „Din moment ce pentru gemeni s-a aprobat o indemnizaţie dublă, era normal ca şi în cazul meu să primesc mai mult decât cei 85 la sută”, a continuat tânăra mămică.

Adina Faur profită acum de situaţie şi îşi finalizează studiile superioare, pentru ca foştii angajatori să nu aibă nimic de reproşat când ea se va reîntoarce la muncă, peste doi ani.

A crescut numărul naşterilor
Potrivit conducerii Spitalului Matern din Arad, în ultimele nouă luni s-au înregistrat cu aproximativ 30 de naşteri mai mult decât în perioada similară a anului 2008. „Acest lucru poate fi asociat uşor cu faptul că mămicile beneficiază de un venit lunar sigur, indiferent de câte disponibilizări au loc în oraş, motiv pentru care preferă să facă copii şi să stea acasă”, a declarat Mariana Rista, manager al Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Salvator Vuia“ Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite