PORTRET: Monica Lovas oferă artă în ciuda rutinei de zi cu zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru pictură şi sculptură câştigă teren în faţa problemelor care-i aglomerează viaţa zi de zi.

Monica a ajuns să „simpatizeze arta” şi totodată să picteze încă din copilărie datorită tatălui ei care sculpta în timpul liber, realizând statui de voievozi pentru greci, o coloană a infinitului din lemn pentru irakieni, şi multe alte lucrări din piatră, marmură şi os.

A fost un pas destul de mic, de la plăcerea de a vedea la dorinţa de a crea, de a-şi expune propriile idei şi totodată de a-şi deschide sufletul. „Fiecare om care pictează are un secret: interiorul sufletului. Aceeaşi vază, acelaşi măr, aceeaşi masă pot fi văzute în zeci de feluri, de imagini, în funcţie de cel care pictează”, a spus Monica.

Timpul si arta

Deşi timpul reprezintă o piedică în „a da viaţă artei” şi nu numai, se pare că Monica reuşeşte să îmbine pasiunea cu activităţile zilnice, povesteşte ea. „Este greu să îmbini, zilnic, familia, casa, serviciul, grijile cotidiene şi apoi să mai ai răbdarea şi dispoziţia de a crea. Recunosc, uneori trece destul de mult timp până ce ajung să pictez, dar atunci când mă apuc, inspiraţia curge, mă regăsesc în faţa şevaletului şi puterea de a picta este instantanee. Sunt unele dintre cele mai plăcute momente, foarte dragi mie”, povesteşte tânăra. 

Vara, pictează pe malul Mureşului cu colegii din „Cenaclul Andreescu” şi frecventează taberele de pictură ţinute pe Semenic, iar în cele din urmă se pare ca s-a apucat şi de sculptură. „Mai  nou, m-am apucat şi de sculptură  în memoria tatălui meu,  care a fost un om deosebit”, a mărturisit Monica.

Lucrările făcute din  suflet

Monica Lovas povesteşte că pictează pe pânză, dar şi în acuarelă. Pe lângă hârtie, mai pictează şi pe scoici, ouă de struţ, iar în creion, de obicei, desenează portrete. „Lucrările în ulei făcute pe pânză care reprezintă păsări, cetăţi, peisaje, icoane sunt făcute din suflet. Lucrările în acuarelă făcute pe hârtie, scoici şi ouă de struţ, care ilustrează flori, păsări, animale sunt, la rândul lor, foarte apreciate în rândul amatorilor de artă“, a mai povestit artistul arădean Monica Lovas.

Îi place enorm să picteze  şi pune suflet în fiecare lucrare pe care o alcătuieşte deoarece   consideră că ceea ce simte îi deosebeşte lucrarea, o face specială şi, indiferent dacă predomină bucuria, tristeţea sau e o combinaţie, poate ieşi un tablou excepţional deoarece vine din suflet. 
„Pictura e oglinda sufletului. Nu poţi să pictezi urât,  nu există pictură urâtă. Şi un cer mohorât e frumos atunci când ai starea necesară de a-l reda”, a spus artista.

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că este mai important talentul sau munca?
Cel mai important lucru în pictură este munca. Dar nu există pictor fără talent. Startul este talentul, iar apoi urmează munca. Fără talent, oricât ai vrea să fii pictor, rămâi „zugrav”. Pe de altă parte, degeaba ai talent dacă nu îl cultivi. Deci nu prea merg una fără cealaltă.

Care este cea mai mare aspiraţie profesională?
Orice pictor se gândeşte să expună într-o galerie de artă celebră. Eu trebuie să recunosc că m-aş mulţumi cu o recunoaştere naţională.

Ce-i place
Artista a spus că-i place ce este frumos, apreciază sinceritatea şi bineînţeles îi place enorm pictura. „Apreciez mult oamenii sinceri care parcă sunt din ce în ce mai puţini din păcate”, a precizat Monica.

Ce nu-i place
Monica ne-a mărturisit că în topul lucrurilor care-i displac se află ipocrizia, fiind urmată de minciună. „Nu poţi să mergi la înmormântare în roşu şi la nuntă în negru” , concluzionează artistul arădean.

Profil
Născută. 25 septembrie 1969, Brăila
Studii. Facultatea de Administraţie Publică
Familie. Căsătorită, un copil

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite