Arad: Mircea Neamţ produce salam tradiţional (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timp de iarnă, Mircea Neamţ, face salam iar vara îşi prepară singur boiaua, ingredientul necesar la prepararea salamului.

Mircea Neamţ spune că i-a plăcut măcelăria de mic. Când prietenii lui îşi doreau în copilărie să ajungă doctori, profesori sau ingineri, el le spunea tuturor că vrea să se facă măcelar. Acum are 24 de ani de muncă în domeniu. „Mi-a plăcut de când mă ştiu această meserie. Am avut şi în familie măcelari, dar am învăţat mult de la bătrânii care preparau salam de Nădlac. De la fiecare am furat câte ceva”, a spus Neamţ.

Aşteaptă omologarea ca marcă
Măcelarul a devenit cunoscut în tot judeţul, dar şi în unele oraşe din ţară pentru salamul de Nădlac pe care îl prepară, produs care are un gust inconfundabil.

„De doi ani, salamul este înregistrat ca produs tradiţional românesc. Este foarte important acest lucru pentru că, astfel, produsul poate să fie mai cunoscut în străinătate. Acum aşteptăm rezultatul de la Bruxelles ca să-l omologăm ca şi marcă”, a declarat  măcelarul. Măcelarul din Nădlac susţine că gustul salamului este dat de reţeta moştenită de la strămoşi şi de unele etape ale preparării de la care niciun măcelar care se respectă nu se abate. „Reţeta o moştenim din moşi strămoşi. Secretele sunt multe. Trebuie să fie o iarnă bună, uscată, să avem boia de Nădlac dulce şi iute. Evident, trebuie să-ţi placă foarte mult ceea ce faci”, a mai spus Mircea Neamţ.

Salamul a ajuns şi pe masa preşedintelui
Mircea Neamţ a pus salamul de Nădlac pe masa multor oameni. Printre aceştia şi preşedintele României, Traian Băsescu. „Cred că nu este parlamentar român care să nu fi gustat sau auzit de salamul de Nădlac. Chiar şi preşedintelui Traian Băsescu i-am oferit, anul trecut, la Ţebea”, a spus producătorul. Salamul de Nădlac este considerat unul dintre cele mai consistente şi mai gustoase preparate din judeţul Arad.

Reţetă din secolul XVI
Reţeta salamului, a cărui existenţă este atestată încă din secolul al XVI-lea în teritoriile germane, a fost preluată şi îmbunătăţită de cei din Nădlac. Din compoziţia salamului de Nădlac nu trebuie să lipsească usturoiul, muştarul, piperul, chimionul, sarea şi zahărul, dar mai ales elementul de bază - boiaua roşie de casă.
Toate aceste condimente se adaugă cărnii de porc matur de casă, bine tocată, şi care se amestecă bine. Maţele naturale de vită se umplu foarte bine cu această compoziţie, deoarece, în cele patru până la şase luni de maturizare a salamului, acesta îşi pierde circa 40 la sută din cantitate, iar afumatul se face natural, cu rumeguş de prun, dud sau fag.

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul conservării salamului de Nădlac?
Dacă iarna e bună şi salamul e bun. În 2007 a fost o iarnă ploioasă. Am aruncat în jur de 500 de kilograme de salam uscat pentru că s-a râncezit. Ca să se conserve bine, salamul are nevoie de o perioadă cuprinsă între o lună şi jumătate şi trei luni.

De unde procuraţi maţele?
Maţele sunt de vită, naturale. Le cumpărăm din Ungaria, unde sunt importate din Argentina.

Ce viitor credeţi că vor avea produsele tradiţionale româneşti?
Produsele româneşti o să aibă un viitor bun, pentru că sunt sută la sută româneşti. Fără conservanţi, fără adaosuri, fără chimicale.

Ce-i place
Mircea Neamţ nu are o listă de pasiuni. Omul este obişnuit cu munca şi nu prea are timp liber pentru relaxare sau distracţie. „Mie numai măcelăria îmi place. Eu ştiu una şi bună. Iarna fac salam, vara fac boia. Nu am vreme nici de televizor, nici de alte distracţii”, a mărturisit Mircea Neamţ.

Ce nu-i place
Când vine vorba de neplăceri, măcelarul se arată deranjat de faptul că au apărut persoane care „plagiază“ salamul de Nădlac. „Sunt mulţi care folosesc ingrediente ieftine şi vând salamul la acelaşi preţ ca noi ca să obţină câştig“, a precizat Mircea Neamţ. Acesta a adăugat că ar trebui o legislaţie care să protejeze produsele tradiţionale.

Profil
Născut - 17 iulie 1969,  Nădlac
Educaţie - Liceul din Nădlac
Experienţă - Calificat măcelar la locul de muncă
Familie - Căsătorit, un copil

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite