Meşteşuguri de mult uitate, în atenţia arădenilor până la sfârşitul lunii ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia
Arădenii sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia

Sala Clio a Complexului Muzeal este în această perioadă împânzită de piese care datează de sute de ani. Dogăritul, tăbăcăritul, drotăritul sunt doar câteva dintre meşteşugurile care cu ani în urmă au fost la mare căutare în judeţul Arad. 

Arădenii sunt aşteptaţi să vizioneze filme documentare, în cadrul Muzeului din Arad, mai exact la sala Clio de pe strada Horea.

De asemenea, pot participa şi la expoziţia de meşteşuguri populare.

În cadrul expoziţiei, dedicată meşteşugurilor populare, unele de mult dispărute, sunt expuse obiecte tradiţionale legate de dezvoltarea acestor meserii în zonă, cum ar fi dogăritul, tăbăcăritul, drotăritul, prelucrarea lemnului şi a fierului.

„Sunt o iubitoare a tradiţiei şi de aceea am venit aici să văd aceste obiecte”, spune Ecaterina Nacş, vizitator. Piesele au ajuns în muzeul arădean din localităţile în care meşteşugurile populare au fost la mare căutare. Este vorba despre Pâncota, Almaş şi Şepreuş. Familiile meşterilor Petenkoffer din Pâncota şi Leptih din Şepreuş se numără printre cei care au îmbogaţit colecţia muzeului arădean.

„Sunt meşteşuguri tradiţionale care se mai păstrează şi astăzi, cum ar fi olăritul, împletitul de nuele. De la coşurile mai vechi împletite s-a trecut la cele moderne, iar meseria îşi păstrează tradiţia şi astăzi. Au reînceput prin comune să se găsească potcovarii, împletitorii de frânghii. Avem unelte şi de la 1808”, spune Rodica Colta, etnolog la Complexul Muzeal Arad.

Trei filme documentare

Expoziţia este una interactivă, unde fiecare piesă îşi spune povestea prin intermediul a trei filme documentare realizate de etnografii Complexului Muzeal Arad.

„Bunicul meu se ocupa cu prelucrarea lemnului şi a fierului şi am venit să văd ce este expus astăzi aici şi să văd filmele. Când eram eu la şcoală se învăţau mai multe lucruri despre meseriile practicate pe vremuri în judeţul nostru”, spune Pavel Danci, vizitator.

De asemenea, pe parcursul expoziţiei, sunt invitate grupurile şcolare (clasele IV-XII) să participe la prezentările de filme documentare.

Mâine acestea au loc între orele 10.00-15.00. Expoziţia va ţine până pe data de 28 ianuarie 2011. Programul este de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite