Medic arădean nevoit să muncească în Germania pentru a-şi întreţine cabinetul din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Ignat se află pentru câteva zile în ţară
Mihaela Ignat se află pentru câteva zile în ţară

A ajutat persoanele bolnave din Arad timp de 20 de ani şi acum a plecat să lucreze în Germania pentru a putea să-şi întreţină cabinetul. Este vorba despre un medic din Arad, care în urmă cu doi ani a investit 100 de mii de euro într-un cabinet modern din cartierul Alfa.

Pentru a face acest lucru dr. Mihaela Ignat, de 45 de ani a luat un credit ipotecar de 80 de mii de euro în anul 2008.

În primele luni după ce cabinetul a fost ridicat, din banii câştigaţi reuşea să-şi plătească angajaţii, utilităţile şi banca.

„Am dotat cabinetul cu tot ce era nevoie. De la Casa de Asigurări primeam 12.800 de lei. Patru mii de lei net plăteam salariile, trei mii dădeam impozite la stat şi 800 de euro rată la bancă. După ce plăteam şi utilităţile, eram la limită. Din 2009 am început să primim mai puţini bani de la Casa de Asigurări şi anume 8.600 de lei, însă aveam aceleaşi cheltuieli. Atunci a început calvarul, deoarece nu ne ajungeau banii”, spune Mihaela Ignat.

Medicul nu a stat prea mult pe gânduri şi în luna aprilie a acestui an, vâzând că dacă rămâne în ţară nu mai poate să ţină cabinetul s-a hotărât să îşi lase copiii şi soţul şi să plece în Germania, unde să lucreze tot ca medic.

„Nu se compară sistemul sanitar de acolo cu cel din România. Acolo un medic simplu are salariul brut de patru mii de euro. Nu voi rămâne acolo, mă voi întoarece în ţară, deoarece mi-am lăsat pacienţii în grija altui medic. Am plecat doar să pot trimite bani în ţară să avem pentru a nu pune lacătul pe  cabinet”, spune medicul arădean.

Are în grijă 1900 de persoane

Femeia profesează din data de 15 decembrie 1989 şi spune că pentru nimic în lume nu i-ar lăsa pe cei 1900 de pacienţi. Acum a fost nevoită să angajeze un alt medic în locul ei, iar soţul Radu Ignat, inginer de profesie se ocupă de managementul cabinetului.

Arădeanca spune că programul din Germania este mult mai lejer ca cel din România şi de aceea a putut ca de sărbători să revină în ţară.

„Am venit de câteva ori în ţară. Am libere şi mi-a permis timpul. Cam 1000 de euro trebuie să trimit numai pentru cabinet pe lună. În situaţia mea sunt şi alţi medicii. Colegii din Timişoara merg la Londra să facă gărzi. În România nu se mai poate, sistemul sanitar este la pământ”, mai spune medicul.

Prima dată Mihaela Igant a lucrat la dispensarul numărul 6 din Pârneava, însă cu timpul clădirea în care profesa s-a deteriorat şi de aceea a fost nevoită să apeleze la un credit pentru a construi un alt cabinet.

„Noroc că am avut noi terenul şi nu am mai dat bani. Oricum creditul se întinde pe o perioadă de 25 de ani. Trăim cu speranţa că şi în România se vor schimba lucrurile şi nu vom mai fi nevoiţi să plecăm în alte ţări, unde suntem cu adevărat apreciaţi. În cartierul Alfa, unde este noul cabinet din Arad, va funcţiona şi un cabinet stomatologic.

„Dorim să ne extindem şi să oferim mai multe servicii, dar pentru asta trebuie sacrificii”, spune Radu Ignat. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite