VIDEO Mănăstirea Bezdin, bijuteria din Lunca Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înconjurată de pădure şi cufundată în linişte, ctitoria din 1539 pare ferită de trecerea timpului. Dacă ajungi la Arad, merită să mai faci 36 de kilometri pentru a admira una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, dar şi locul de basm în care e ridicată.

Satul Munar are păduri, ape şi mănăstiri superbe, însă de frumuseţea locului se bucură mai mult localnicii, pentru că autorităţile locale încă n-au învăţat cum să atragă turiştii. Locul este pur şi simplu încântător şi poate fi remarcat chiar de pe şoseaua naţională ce leagă Aradul de Periam. În timp ce unele asociaţii se luptă ca Lunca Mureşului să rămână o zonă protejată, alte asociaţii încearcă să dezvolte turismul în zonă. Nici nu ştii cum e mai bine: să rămână o zonă nedezvoltată care îşi păstrează neatinsă natura sau localnicii să profite de frumuseţea locurilor pentru a atrage mai mulţi turişti aici?

Mănăstirea Bezdin este unică în România şi se numără printre puţinele lăcaşuri de cult ortodoxe-sârbeşti din ţară. Măicuţa Anghelina are grijă de ctitoria de la Bezdin, dar şi de cele 20 de camere ale mănăstirii care îi găzduiesc pe turişti şi pe pelerini. Cândva, locul era populat de zeci de călugăriţe, însă vremurile grele prin care a trecut mănăstirea în regimul comunist au scufundat Bezdinul în singurătate.

Printre nuferi şi stufăriş

Şoseaua pustie e o desfătare pentru şoferi

La mănăstirea cu hramul „Adormirii Maicii Domnului" ajungeţi de pe şoseaua Arad-Periam, pe un drum care se ramifică spre dreapta la intrarea în satul Munar. De aici trebuie să mai parcurgeţi cinci kilometri, dar drumul nu va fi plictisitor, pentru că veţi fi cuceriţi de pădurea din Lunca Mureşului. Numele mănăstirii vine de la pârâul Bezdin, care formează în zonă mai multe mlaştini pline de stufăriş şi nuferi. La prima vedere, lăcaşul seamănă cu un conac boieresc. Liniştea este stăpână absolută aici. Singurele sunete sunt foşnetul pădurii şi susurul dulce al apei. De îndată ce treci de poarta grea din lemn, eşti „orbit" de lumina în care se scaldă mănăstirea. Liniştea e prezentă şi în interiorul zidurilor groase.

Senzaţia de loc uitat, rupt de lume, dispare atunci când te întâmpină o femeie măruntă, plină de viaţă, îmbrăcată în straie monahale. Ea e măicuţa Anghelina, cea care ţine în viaţă mănăstirea. Vorbeşte încet, ştie de glumă şi, oricâte treburi ar avea, îşi face timp pentru pelerini, dar şi pentru cei care se abat aici în drum spre Pecica. Ştie că eşti obosit după drumul făcut, mai ales că accesul în zonă nu se dovedeşte tocmai uşor, aşa că te pofteşte degrabă la masă, apoi te cheamă la o rugăciune în bisericuţa din curte.

Indiferent că e vară sau iarnă, în interiorul zidurilor este mai tot timpul frig, iar când soarele nu răzbate îndeajuns aici, vizitatorii se pot baza pe sobele vechi din cele 20 de camere. Oaspeţii pot înnopta aici fără să plătească.

Muncă şi rugăciune

Construirea mănăstirii a început în 1539 prin râvna lui Iovan Iaksici din Nădlac, care a şi trăit aici. Se întâmpla pe vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici, iar construcţia a fost dusă la bun sfârşit cu sprijinul fraţilor săi şi al credincioşilor. Ctitoria lui a fost incendiată de turci în timpul ocupaţiei otomane a Banatului, dar nu a fost părăsită de călugări. Aceştia au ridicat o biserică din lemn în care au slujit până la construirea celei de acum.

Biserica de cărămidă a fost construită după anul 1690 în stil bizantin, cu trei abside, în formă de treflă. „Mănăstirea este foarte veche. E frumoasă prin pictură, arhitectură şi icoane. Sunt tristă însă că lipsesc călugăriţele vrednice, care să ducă viaţa mănăstirească înainte. Eu sunt deja grea de ani.

Mulţi răniţi de rău au nevoie de acea pace interioară tot mai greu de găsit. Sfântul lăcaş e un remediu pentru sufletele ce s-au pierdut pe drumul spinos al vieţii. Eu merg pe principiul călugăresc: muncă şi rugăciune. Cel mai greu mi-a fost până în anul 2000, când nici măcar curent electric nu am avut. Acum 15 ani am fost depistată cu cancer, însă viaţa religioasă a fost cea care mi-a redat speranţa. Consider că rugăciunea face minuni: vindecă şi întreţine", spune măicuţa Anghelina.

Mica Deltă din Banat

image
image

De la distanţă, mănăstirea seamănă cu un conac

Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de la Arad până la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Aici se găsesc patru zone de protecţie integrală: Prundul Mare (717,9 hectare), Pădurea Cenad (310,5 hectare), Insula Mare Cenad (2,1 hectare) şi insulele Igriş (7 hectare). Toate sunt strict protejate, iar activităţile de exploatare a resurselor naturale sunt interzise.Lunca Mureşului e un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi. Aici îşi fac cuiburi peste 200 de specii de păsări, pe care le puteţi urmări din foişoarele construite special pentru turişti. Din loc în loc întâlniţi panouri pe care sunt trecute date despre păsările din zonă.

Bălţile din rezervaţie, refugiul perfect pentru „încărcarea bateriilor“

image

Cel mai bine este să veniţi vara în rezervaţie, întrucât puteţi vizita cele 40 de insule şi plajele de nisip formate în interiorul parcului. Tot aici veţi admira şi Balta cu Nuferi. Pe Mureş sunt organizate excursii cu ambarcaţiuni uşoare, de tip caiac-canoe, închiriate cu sume cuprinse între 2 euro pe oră şi 15 euro pe zi. Mult mai ieftină este o excursie cu bicicleta în zona de agrement Ceala, pe un traseu cu o lungime de 12,7 kilometri, pe care puteţi admira stejari şi plopi seculari, cu grosimi impresionante, balta Moltăreţ, Cetatea Ceala - vestigiu al unei fortăreţe turceşti, dar şi arboretul de chiparos de baltă, o prezenţă inedită în Parcul Natural Lunca Mureşului.

Plimbări  cu bicicleta şi caiac-canoe

LOCALIZARE. Mănăstirea Bezdin şi Parcul Naţional Lunca Mureşului sunt situate la 36 de kilometri de municipiul Arad. Cele două destinaţii se află la doar doi kilometri distanţă una de cealaltă.
ACCES. Cu maşina puteţi ajunge pe Drumul Judeţean 682 (de la Arad la Periam) sau pe Drumul European 7 Arad-Pecica, apoi treceţi cu bacul spre Bezdin.
AGREMENT. În zonă există patru trasee pentru ciclişti. Puteţi face excursii în Parcul Natural Lunca Mureşului cu biciclete sau cu ambarcaţiuni caiac-canoe închiriate de la centrele de informare pentru turişti. Vizitaţi rezervaţiile Prundu Mare şi Cenad, Balta cu Nuferi, dar mergeţi şi la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră.
CAZARE. Nu există pensiuni în Bezdin, însă vă puteţi caza gratuit, pentru cel mult o săptămână, la Mănăstirea Bezdin. Centrul de vizitare Ceala din Parcul Natural Lunca Mureşului are 34 de camere, iar cazarea costă 99 de lei într-o cameră de două paturi. Puteţi trage şi la pensiunea Komodo din Pecica (trei margarete), amplasată pe DN 7, la cinci kilometri de Mănăstirea Bezdin. O noapte de cazare costă 100 de lei, cu mic dejun şi prânz incluse. Telefon: 0357.428.279.
INFORMAŢII. Aflaţi mai multe despre Parcul Natural Lunca Mureşului şi despre Mănăstirea Bezdin accesând site-urile luncamuresului.ro, banatul-turistic.ro şi proarad.ro.

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite