Arad: Maghiarii și românii se vor întrece la un concurs de tăiere a porcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Maghiarii și românii se vor întrece la un concurs de tăiere a porcilor
Arad: Maghiarii și românii se vor întrece la un concurs de tăiere a porcilor

Zilele acestea, la Primăria Oraşului Pecica a avut loc întâlnirea echipei care va derula proiectul gastronomic româno-maghiar intitulat „Hrana ţi-e  viaţa”.

Proiectul comun al oraşului Pecica şi al localităţii maghiare este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul pentru Cooperare Transfrontalieră Ungaria România şi are o valoare totală de 100.325 euro.

La întâlnire au participat şi primarii celor două localităţi: Petru Antal şi Kispéter Géza, care au discutat despre obiectivele proiectului, apoi au semnat acordul de parteneriat dintre Pecica şi Domaszék.

Pomana Porcului

Calendarul de activităţi prevede mai multe evenimente, cum ar fi şi un seminar unde vor fi prezentate normele europene pentru siguranţa alimentelor si a consumatorului, dar şi practici europene de sacrificare a porcului.

Cea mai aşteptată acţiune va fi „Pomana porcului”, un concurs de tăiere a porcilor şi de pregătire a preparatelor tradiţionale din carne de porc. La concurs se vor întrece atât concurenţi  maghiari, cât şi români.

Expoziții și concursuri la Festivalul Gastronomic

Un alt eveniment de impact este preconizat în cadrul Zilelor Oraşului Pecica. Festivalul Gastronomic va cuprinde diverse concursuri, prezentări si expoziţii pe diferite categorii de mâncăruri cu specific local; un spectacol de dansuri si cântece populare la care vor fi invitate ansambluri folclorice din ambele ţări, dar şi o expoziţie de costume populare şi obiecte de artizanat din  regiunea transfrontalieră.

Tot cu această ocazie se pregăteşte şi o prezentare de meserii tradiţionale specifice zonei transfrontaliere.
În cadrul proiectului se va scrie o carte de bucate bilingvă, tipărită în 500 de exemplare, care va cuprinde şi fotografii reprezentând diverse preparate culinare tradiţionale.

CITEȘTE ȘI:

Arad: Pecicanii sunt invitaţi să colecteze hârtiile din oraşul lor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite