Lavinia Moraru, sportiva care se pregătește să cucerească centura neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavinia Moraru
Lavinia Moraru

Tânăra practică artele marţiale de 12 ani. Prin munca şi efortul depus, arădeanca a ajuns la centura maro, dar nu se lasă până nu o va cuceri şi pe cea neagră.

PROFIL
Născută. 24.06.1988, Arad
Educaţie. Studentă la Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad
Job. Instructor de karate
Familie. Necăsătorită

A început să practice sport încă din anii copilăriei. Părinţii şi-au dat seama că au o fată talentată, iar dragostea ei pentru mişcare trebuie susţinută. „Familia m-a sprijinit întotdeuna în deciziile pe care le-am luat în viaţă. Au fost de acord încă de la început cu sportul, motiv pentru care m-au dus la o sală de karate în urmă cu 12 ani”, îşi aduce aminte sportiva.

Vrea şi mai multă performanţă
De atunci, Lavinia Moraru nu s-a mai putut desprinde de arta shotokan-ului. Tot timpul ei liber şi l-a sacrificat artelor marţiale, iar acum se mândreşte cu zeci de premii şi diplome care abia îşi mai găsesc locul în dormitorul ei.
„Mi-a fost greu, ca oricărui sportiv, de altfel. Dar dragostea mult prea mare pentru artele marţiale nu m-a descurajat niciodată şi am mers mai departe în ciuda sacrificiilor sau a compromisurilor pe care am fost nevoită să le fac”, a continuat Lavinia Moraru.
În urma concursurilor şi a olimpiadelor zonale, naţionale, internaţionale şi europene la care a participat, Lavinia a reuşit să cucerească centura maro. Acum, tânăra se află la un pas de a primi centura neagră, pentru care se antrenează zi de zi. „Mă pregătesc pentru un ultim pas în acest sport: cucerirea centurii negre”, a spus karatista. Perseverenţa tinerei se măsoară în lucruri concrete: fata a adunat zeci de medalii, premii şi diplome de la concursuri. Tânăra este campioană nu numai la kata, ci şi la kumite.
„Seturile pre-aranjate de mişcări şi tehnici, aranjamente ritualizate de lupte, toate poartă numele de kata şi joacă un rol fundamental în antrenamentul de karate. Iar kumite reprezintă acea ramură a karate-ului care presupune lupta directă între doi parteneri”, a explicat Lavinia.

Instructor de karate
De trei luni, sportiva se ocupă de 20 de copii pe care îi învaţă secretele artelor marţiale. Lavinia este instructor la o secţie de karate din cadrul Clubului Cobra, la Vladimirescu. Tinerii pe care îi antrenează au vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.
„E o minunăţie să lucrezi cu piticii. Cu toate că sunt mici, sunt foarte ascultători. Avem antrenamente de trei ori pe săptămână şi ne pregătim să cucerim şi mai multe medalii de acum înainte”, a concluzionat Lavinia Moraru.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ar trebui să se apuce tinerii de karate?
În primul rând, pentru că e un sport educativ. Apoi, înveţi ce înseamnă adevărata autoapărare. Dacă te loveşte cineva pe stradă, poţi să te protejezi singur.

Îţi mai aminteşti cum a fost prima dată când ai intrat la antrenament?
Am fost foarte emoţionată de tot ce am văzut în jur. Mi s-a părut greu. Acum, după 12 ani de muncă, e cu totul altceva.

Cât de grele sunt antrenamentele de karate?
Loviturile de braţe şi de picioare sunt dureroase, dar, în timp, fiecare sportiv se obişnuieşte. La început, corpul oboseşte repede, dar treptat toţi intră în ritm cu efortul.

Ce-i place
Lavinia Moraru recunoaşte că îi plac foarte mult florile, animalele de companie, în special câinii, şi excursile. „Atunci când nu sunt în sala de antrenamente, prefer să mă recreez într-o miniexcursie”, a spus karatista. Laviniei îi mai place să asculte muzică rock.

Ce nu-i place
Sportiva a spus că printre lucrurile care o nemulţumesc se numără minciuna, invidia, lăcomia şi nepunctualitatea. „Îmi place să ştiu că am de-a face cu oameni serioşi pe care mă pot baza la orice oră din zi. De aceea e important să ştim să ne alegem prietenii”, a încheiat Lavinia Moraru.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite