Arad: Ion Iurcu, actorul-clovn supărat pe televiziuni (GALERIE FOTO+VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iurcu s-a îndrăgostit la prima vedere de clovni şi şi-a dorit imediat să facă ceea ce fac ei. Acum, învaţă împreună cu cei mici tainele acestei arte.

Profil
Născut - 13 septembrie 1979, loc Sărăţenii Vechi, Republica Moldova
Educaţie - Facultatea de Teatru Iaşi, Academia de Arte Frumoase Praga
Experienţă - Artist liber profesionist
Familie - Căsătorit

Ion Iurcu spune că se vede făcând teatru, teatru şi iar teatru. Asta ştie să facă cel mai bine, din asta trăieşte şi nu prea se pricepe la altceva. A cunoscut dragostea pentru clovni  la vârsta de cinci ani.

„Când aveam vreo cinci ani, părinţii mei m-au dus la circ. Şi m-au impresionat atât de tare clovnii încât, la terminarea spectacolului, nu am mai vrut să plec acasă. Am început să plâng, să dau din picioare. I-am spus tatălui meu că eu vreau să fiu clovn şi dacă nu vorbeşte cu directorul teatrului să mă angajeze nu mai merg acasă. De atunci am rămas cu această dorinţă. Şi iata-mă acum. Fac exact ceea ce mi-am dorit”, a declarat Ion Iurcu.

Şi-a văzut dorinţa împlinită mult mai târziu când a ajuns student la Facultatea de Teatru din Iaşi. Cursurile la specializarea „păpuşi şi teatru de marionete” i-au plăcut foarte mult şi de atunci a prins drag de copii. „Ador să lucrez cu cei mici. Ei îmi dau foarte multă energie, sunt spontani, sunt foarte inventivi şi recunosc că mă inspiră foarte mult şi culeg foarte multe idei de la ei”, a mărturisit tânărul actor.

Spectacolele vii, omorâte de televizor

Prin ceea ce face, Ion Iurcu speră să le redea celor mici inocenţa copilăriei, atât de afectată de era tehnologiei, în care jocurile pe calculator şi pe televizor îi acaparează total.  „În urmă cu 10-15 ani nu erau atât de multe programe TV cu desene animate, nu erau atât de multe jocuri pe calculator. Atunci teatrul de păpuşi şi cărţile de poveşti erau nelipsite din viaţa copiilor. Acum, suntem mult mai comozi, preferăm să punem copilul în faţa televizorului şi uităm de el acolo. Să nu mai vorbesc de calculator”, a spus, cu tristeţe, actorul. De aceea, el consideră că acum e un moment potrivit pentru a promova clovnii şi teatrul de păpuşi ca să simtă şi copiii un spectacol viu. Ion Iurcu susţine că energia pe care o dă clovnul este o alternativă absolută la televizor, la calculator, la jocurile robotizate. Spectacolul clovnilor este într-o continuă ascensiune şi el este modelat mereu după educaţia copiilor.

Ricky, un personaj liber

În spectacolele sale, Ion îl are, mereu alături pe Ricky, care este alter ego-ul său. Cu ajutorul lui, încearcă să evadeze din lumea reală într-o lume de fantezie, de poveste, unde o păpuşă poate să-şi permită absolut orice.

„Chiar dacă oamenii sunt limitaţi de anumite reguli, păpuşa poate să facă orice”, a mai precizat Ion Iurcu. Astfel, alături de Ricky, Ion nu va lăsa acest gen de teatru să moară.

Întrebări şi răspunsuri
Ce şanse are spectacolul de clovn în faţa jocului de calculator?
Se spune că teatrul de păpuşi e în decădere. Nu este adevărat. Acest teatru a fost dintotdeauna o formă de expresie foarte puternică şi cred că va rămâne şi în viitor tot aşa. Teatrul dezvoltă foarte mult fantezia copilului, de aceea îl recomand cu tărie.

Cum vedeţi evoluţia dumneavoastră în viitor?
Vreau să evadez din lumea care mă înconjoară aici pe plan local ca să văd ce mai fac şi alţi colegi din alte oraşe sau din alte ţări. Îmi doresc o evoluţie în acest domeniu. O evoluţie în pas cu tendinţele.


ce-i place
Ion Iurcu adoră muzica şi îşi doreşte să compună. Nu refuză niciodată o ieşire în natură. „Prefer muntele. Îmi place să stau la umbra unui copac, să meditez, să îmi fac schiţele pieselor în linişte. Să mă gândesc la alte personaje şi la alte caractere. Astfel mă relaxez total aş putea spune“, a mărturisit Ion.
ce nu-i place
Actorul a dezvăluit că nu îi plac foarte multe lucruri. Dar, cel mai tare îl deranjează absenţa oamenilor, cauzată de faptul că sunt prea preocupaţi de ei înşişi. „Oamenii sunt foarte indiferenţi. Nu ţin cont de semenii lor. Nu se poate să moară omul lângă tine şi tu să mergi, indiferent, mai departe”, a spus Ion.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite