Isteria florilor „ucigașe” din vămile arădene continuă. Cinci TIR-uri pline ochi cu flori din Olanda așteaptă rezultatul analizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile riscă să se ofilească așteptând rezultatul analizelor
Florile riscă să se ofilească așteptând rezultatul analizelor

Comisarii Gărzii Financiare, inspectorii OJPC și inspectorii fito-sanitari sunt încă prezenți  în punctele de trecere a frontierei din județul Arad pentru a lua „la puricat” TIR-urile care intră în țară și care transport flori din Olanda. Până în prezent, cinci șoferi  au rămas blocați în zona Nădlac și vor rămâne încă câteva zile pentru a primi rezultatul analizelor de la București.

Autorităţile din judeţul Arad sunt în alertă după ce mai multe transporturi cu flori din Olanda, despre care există suspiciuni că ar putea fi infectate cu o bacterie periculoasă, au intrat în România prin Vama Nădlac.

Reprezentanţi ai Gărzii Financiare şi inspectorii fito-sanitari au instituit filtre de control în vămile din vestul ţării. Între timp, din plantele care au intrat deja în România, au fost prelevate probe pentru a  se stabili dacă sunt sau nu periculoase. Până acum, nouă TIR-uri pline ochi cu flori sau bulbi de plante au fost verificate şi oprite din drum până la sosirea rezultatelor de laborator.

Totul a plecat de la București, spun comisarii Gărzii Financiare.

„Noi am primit o informare prin care ni s-a comunicat ca să intensificăm controalele pe acest segment pentru că există suspiciuni legate de existența unei bacterii. Controalele vor continua până vom primi rezultate de la laborator și chiar și după aceea”, susține Anton Pop, șeful Gărzii Financiare din Timiș.
În prezent, la vama Nădlac există cinci TIR-uri care , deși trebuiau să ajungă deja la destinație cu florile, au rămas blocate în terminalele din zona punctului de trecere a frontierei. Șoferii sunt obligați să aștepte rezultatele probelor luate de la marfa pe care aceștia o transportă, respectiv dalii, bonsai, rododendron, hibiscus și iederă, toate provenind din Olanda. Deși ele sunt depozitate la temperaturi minime pentru a putea rezista, florile proaspăt tăiate au șanse minime să mai poată fi vândute.

Interesant este că zvonul legat de bacteria ucigașă existentă în florile transportate din Olanda și care amenință România, vine la doar după câteva zile de când „Țara Lalelor” și-a exprimat dezacordul pentru ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite