Arad: Musical în 2 acte pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Musical în 2 acte pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic
Arad: Musical în 2 acte pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic

În această seară, de la ora 19.00,  arădenii sunt invitați la o reprezentație a Teatrului Pecs, cu musicalul Puștiul, regizat de Baliko Tamas.

”Să transpui  un film de renume mondial într-un  music-hall este un risc imens, dar merită a fi asumat, lucru demonstrat  de faptul că noi am pregătit  şi am  prezentat această  capodoperă”, spune regizorul.


Ideea filmului  prezentat în 1921 de către Chaplin  este  luată din însăşi viaţa  acestuia. Personajul căruia i-a dat viaţă, un încurcă lume,  totdeauna plin de bunăvoinţă, omuleţul totdeauna ieşit în pagubă, se confundă cu propriile lui experienţe şi trăiri.  Pentru a înţelege, trebuie să-i cunoaştem copilăria.


Printre strămoşii familiei Chaplin se regăsesc francezi, englezi, spanioli şi chiar ţigani. Tatăl, Charles Spencer,  irlandez de origine, a fost actor de vodevil, mama  Hannah Hill de asemenea a lucrat în domeniul teatrului, ca şi cântăreaţă de music-hall, iar sora sa vitregă a jucat roluri de subretă. Nici un an n-a avut micuţul Chaplin când tatăl a părăsit familia; de atunci, micul Chaplin a fost crescut, cu mari sacrificii, de mama şi de sora lui vitregă. Când a avut aproape cinci ani, a apărut o altă problemă: mama sa îşi pierde vocea. Dar, deşi foarte mic, el ştia deja pe de rost rolul ei din spectacol şi o înlocuieşte, obţinând un succes imens. Numai că mama sa nu a putut suporta gândul că întreaga ei carieră scenică s-a sfârşit şi este nevoită să apeleze la serviciile unui psihiatru. În aceste condiţii, cei doi copii ajung la orfelinatul Hanwell, de unde, peste câtva timp, sunt mutaţi la azilul Lambeth.


Copilăria lui Chaplin a fost una plină de griji, sărăcie, nenorociri, înfometări, suferinţă. A avut parte de multe lipsuri, viaţa lui desfăşurându-se mai mult pe străzi; a acceptat orice fel de muncă pe care o putea  duce la bun sfârşit. A fost curier, tipograf, a confecţionat  jucării pe care apoi le-a vândut pentru a-şi  putea asigura cele necesare traiului. La şcoală a umblat puţin, a învăţat doar să scrie şi să citească. Devreme s-a făcut remarcat prin calităţile lui artistice; la zece ani  deja interpreta roluri pe scenă; mai târziu a cutreierat toată ţara cu trupa „Cei 8 băieţi Lancashire“ iar mai târziu a făcut parte din trupa de pantomimă Fred Carno.


Nici când a ajuns artist de renume mondial nu şi-a uitat copilăria mizeră şi moartea prematură a primului său fiu. În PICIUL având la bază amintirile sale,  a creat personajul Jackie Coogan.


Muzica lui Nagy Tibor, departe de faptul că readuce magnific atmosfera acelor vremuri, se integrează perfect în interpretarea  dramaturgică modernă. Pozsgai Zsolt a atins perfect acţiunea, lărgindu-i sfera, astfel încât să poată prezenta cât mai fidel viaţa de la Hollywood, dar şi lumea interioară a „fabricii de vise“. Acţiunea transformată de el reuşeşte să păstreze izul dulce – amar al poveştii iniţiale, relevându-ne viaţa lui Chaplin, dar şi imagini ale timpurilor trecute şi ale celor de azi.


 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite