Profesorul Alexandru Roz a fost omagiat de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Roz, o figură marcantă a Aradului
Alexandru Roz, o figură marcantă a Aradului

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad l-a omagiat pe Alexandru Roz, la un an de la trecerea în eternitate. Profesorul arădean s-a dedicat îmbogățirii istoriografiei românești.

Profesorul universitar doctor Alexandru Roz a fost membru fondator al Universităţii arădene şi al Facultăţii de Ştiinţe Umanist Creştine.
„Am omagiat personalitatea lui Alexandru Roz prin sfinţierea unei plăci comemorative a celui care a fost o mare personalitate care şi-a dăruit viaţa pendtru educarea tinerei generaţii. Personalitatea sa este evidenţiată şi prin activitatea ştiinţifică în lucrarea <Aradul, Cetatea Marii Uniri>”, a declarat rectorul Aurel Ardelean.

Dedicat istoriei
Născut la 8 noiembrie 1930, Alexandru Roz şi-a făcut studiile universitare la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj între anii 1950-1954, unde şi-a susţinut doctoratul în anul 1987  sub îndrumarea academicianului Ştefan Pascu,personalitate emblematică a istoriografiei româneşti. După o bogată activitate  ca profesor în învăţământul preuniversitar la şcoli de prestigiu din Arad, director al Liceului „Moise Nicoară” din Arad, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad şi lector universitar la Institutul Politehnic din Timişoara, Facultatea de Subingineri între anii 1974-1977, a făcut parte din grupul de fondatori ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (1990) şi ai Facultăţii de Ştiinţe Umanist-Creştine în anul 1994.

La această facultate a activat  în calitate de cadru didactic până în anul 2008 şi decan între anii 1994-2003. Între anii 1990-2004 a fost cancelar general al Universităţii de Vest”Vasile Goldiş”din Arad, membru al Senatului şi Consiliului Director al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, redactor-şef la Studia Universitatis „Vasile Goldiş”, redactor-şef la „Tribuna Universităţii” şi director al revistei „Jurnal Studenţesc”.

Activitatea ştiinţifică şi-o începe încă din anii de studenţie şi o continuă ca profesor la catedra liceelor din Arad, a Institutului Politehnic din Timişoara, dar cu deosebire la catedra de istorie a Facultăţii de Ştiinţe Umanist-Creştine. Neobosit şi remarcabil cercetător, Alexandru Roz a adus contribuţii notabile la îmbogăţirea istoriografiei româneşti.

Domeniul predilect în care profesorul Alexandru Roz a pus pietre de hotar în istoriografia românească,a fost istoria modernă a românilor. Rămân ca adevărate contribuţii şi surse documentare pentru istoricii români,cărţile,studiile şi articolele sale, abordând actul Marii Uniri de la 1918 şi, cu deosebire, rolul Aradului în desăvârşirea unităţii naţionale a românilor.

A fost distins în mai multe rânduri cu gradaţii de merit în învăţământul preuniversitar, diplome şi medalii ale universităţii şi instituţiilor de cultură din Arad pentru activitatea sa ştiinţifică şi culturală.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite