În câteva ore încep slujbele dedicate Sfântul Apostol Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Sfântului Andrei
Peştera Sfântului Andrei

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, astăzi, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Astfel, toate bisericile şi mănăstirile din Arad îşi vor deschide peste câteva ore porţile pentru a primi credincioşii.

Sfântul Apostol Andrei este cunoscut ca primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos şi fratele Sfântului Apostol Petru.


Despre Sfântul Andrei se ştie că a propovăduit Evanghelia în Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi. Sfântul Apostol Andrei era originar din Betsaida, era pescar şi îl avea ca frate pe Sfântul Apostol Petru. Andrei a devenit încă de tânăr ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

În anul 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat „Ocrotitorul României“. Acelaşi for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare naţională bisericească.

IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va sluji, astăzi, în parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din cartierul Micălaca - Zona 300.

Sărbătoare populară

Conform superstiţiilor, noaptea Sfântului Andrei este momentul în care strigoii cutreieră liberi pământul, cei care vor să se apere de ei fiind nevoiţi să folosească usturoi. Se spune că strigoii vin să fure rodul livezilor şi minţile oamenilor.

În trecut, în noaptea de Sântandrei se organizau petreceri ale tinerilor, asemănătoare cu Revelionul.

Pentru a fi feriţi de acţiunea malefică a moroilor şi strigoilor, tinerii camuflau şi ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele şi uşile casei unde se desfăşura petrecerea, înainte de lăsatul serii. Pentru izgonirea lor, ferestrele şi tocurile uşilor trebuie unse cu usturoi de fetele tinere.

Dacă în familie sunt persoane bolnave, este bine să se aducă în casă o icoană cu Sfântul Andrei pentru o grabnică însănătoşire. Se spune că azi nu se dau bani împrumut şi nici daruri pentru a nu păgubi.



Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite