În aceast an, în casele arădenilor se poartă ornamentele de brad pentru măsuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajunul Crăciunului
Ajunul Crăciunului

Dubaşii din Săvârşin păstrează nealterat un obicei străvechi, specific Văii Mureşului: se îmbracă în şube, pantaloni şi cămăşi ţesute. În ajun de Crăciun, tradițiile sunt diferite de la o casă la alta. Colindatul se păstrează însă atât în județ, cât și la oraș.

Cei mai vechi colindători, cunoscuți în Arad, sunt dubașii din Săvârșin. Printre cele mai cunoscute colinde ale dubaşilor se numără „Marşul dubelor”, „Poruncea Sfânta Maria”, „Florile’s dalbe”, „Ce sară îi astă sară”. Localnicii povestesc că tradiţia de a colinda la domeniul regal de la Săvârşin este foarte veche. „Soacra mea mi-a spus că regele şi regina mergeau pe la localnici pe acasă. Regina stătea şi se uita când mulgeam vitele, dar cel mai mult îi plăceau colindătorii”, a povestit Mircea Georgescu, unu localnic.

Repertoriul colindătorilor cuprinde 50 de cântece în fiecare loc, fiecare cântec cu variantele lui. Unele sunt colinde cu tematică religioasă, altele vorbesc despre originile noastre de păstori. Dubaşii cântă colinda vânătorului, a cerbului, sau variante mioritice de la sat la sat: „Întorcu, se-ntorcu“, „Dantorcu, se-ntorcu“, colinda junelui, a fetei din casă, a gazdei.

În așteptarea Moșului…

De cealaltă parte, copiii sunt cei mai fericiți în această zi. Christian Albulescu, de doar doi ani şi șapte luni a aşteptat cu nerăbdare această zi. Are şi brad, dar cel mai drag îi este de ornamentul de Crăciun cu lumânări. Tatăl băiatului, Adrian Albulescu spune că fiul lui adoră ca de Crăciun mesele să fie împodobite cu ornamente din crengi de brad, lumânări şi îngeraşi.

„Anul acesta se poartă ornamentele de măsuţă. Brazii au şi ei rolul lor, dar astea sunt mai adorate de fiul meu”, spune Adrian Albulescu. Ornamentele s-au vândut în acest an cu peste 30 de lei.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite