Imperio, cel mai luxos tramvai din lume a ieşit la prezentare pentru arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai luxos tramvai a ieşit, ieri, în lume. El este dotat cu aer condiţionat, scaune comode şi afişare electronică a traseului. Contructorii spun că este doar începutul şi că în România vor exista zeci de asemenea modele care vor oferi confort.

Imperio, cel mai nou model de tramvai produs pe piaţa mondială şi cel mai economic tramvai din lume, a ieşit pentru prima dată, ieri, pe şinele din Arad. Imperio, care este produs la Arad, de către Astra Vagoane Călători, are o capacitate de 200 de călători şi este prevăzut cu camere de supraveghere video şi controloare electronice de bilete. De asemenea, boghiurile tramvaiului sunt prevăzute să reziste până la viteze de 200 de km pe oră ceea ce-l fac recomandabil şi pentru folosirea drept metrou de suprafaţă.

Tramvaiul dispune de un grad mult mai ridicat de confort, aer condiţionat, scaune comode şi afişarea electronică a traseului. Preţul lui este de 1,7 milioane de euro, mult mai mic decât unul la fel produs de o altă firmă din străinătate. Pentru ca el să poată fi scos pe şinele din Arad au trebuit modificate staţiile care erau mult prea înguste.

Rămâne arădenilor
Dacă, ieri tramvaiul a ieşit în lume doar pentru a fi admirat, municipalitatea doreşte să organizeze o licitaţie pentru cumpărarea lui. Adus direct din fabrică tramvaiul a făcut un tur pe centrul oraşului, s-a oprit în faţa Primăriei, undea fost studiat de  sute de arădeni, consilieri şi oameni politici. Cetăţenii care circulă cu mijloacele de transport în comun au fost cei mai încântaţi. „Nu credeam că vom avea parte de un astfel de tramvai. Am înteţes că va rămâne la Arad şi va fi folosit pe o anumită rută. Este o mare diferenţă între ceea este acum şi acesta”, a spus Lucia Boroc.

Cel mai mic „călător” din tramvai a fost Alessia Ioana Morar, care spune că de acum se va urca mai des în tramvai. În tot acest timp cât oamenii au studiat cu atenţie vagonul, cirulaţia tramvaielor a fost oprită pe sesul de mers dinspre Teatru la Pogdoria. Cât timp tramvaiul a staţionat în faţa primăriei, a fost păzit de către angajaţii unei firme, dar fost primit şi cu fanfară. „România apare acum pe harta mondială a fabricanţilor de tramvaie”, a spus Valer Blidar, preşedintele SC Astra Vagoane Călători SA.

Mai multe modele de tramvaie
Valer Blidar spune că Imperio este cel mai nou model de tramvai produs pe piaţa mondială de profil. În funcţie de solicitări, Imperio poate fi echipat cu trei sau patru module, iar, pentru a creşte confortul călătorilor, 30 la sută din lungimea acestuia poate fi echipată cu uşi. Noul model de tramvai are 168 sau 240 de locuri, în funcţie de numărul de module din care este format.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite