Arad: Colectă pentru pacienţii din Gurahonţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Colectă pentru pacienţii din Gurahonţ
Arad: Colectă pentru pacienţii din Gurahonţ

Cheta publică pentru hrana bolnavilor este o soluţie de avarie găsită la Spitalul Comunal. Fără alimentele donate de localnici, farfuriile pacienţilor ar fi goale. Până şi preoţii au făcut apel către credincioşi să ajute spitalul.

Aflat la 100 de kilometri de Arad, Spitalul Comunal din Gurahonţ este singurul care asigură asistenţa medicală în zonă, aşa că localnicii ar face orice ca să îl păstreze. Sărăcia te loveşte încă de la intrarea în spital.

Nu sunt fonduri
Aerul este apăsător, iar liniştea şi răcoarea de pe coridoare te trimit cu gândul la un film cumplit, de groază. „Sacul acesta de ardei şi cartofii i-am primit de la oamenii din localitate. Vin oamenii, aduc de toate, chiar şi legume, ca să punem pentru iarnă“, afirmă bucătăreasa spitalului.

Managerul spitalului, Viorica Dutcă, spune că, „dacă nu ar aduce oamenii alimente, probabil nu am avea bani de salarii. Nu primim fonduri, aşa că ne descurcăm cum putem, numai să nu lăsăm spitalul să se închidă“.
Din păcate, chiar şi cu sprijinul localnicilor, hrana din spital lasă mult de dorit. „Mâncăm ce apucăm: de la pâine cu gem până la mămăligă sau fasole. Ce primim din sat, căci în bucătăria spitalului bate vântul“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Maria Urdaş, pacientă.

Preoţii sar în ajutorul bolnavilor
Nici preoţii din Gurahonţ nu au rămas indiferenţi la situaţia critică cu care se confruntă unitatea sanitară. „Le-am spus credincioşilor să contribuie cu ce pot - legume, carne - că spitalul trece printr-o perioadă grea“, ne-a spus preotul Crăciun Moţ.
Speriaţi de perspectiva desfiinţării spitalului, angajaţii preferă să scoată bani din buzunar atunci când există riscul ca pacienţii să nu aibă ce mânca. „Eu am dat două bonuri de masă şi am luat mâncare pentru ei: ulei, alimente, ce trebuia“, spune o infirmieră.

Patru medici în tot spitalul
Pe vremuri, spitalul din Gurahonţ avea peste 250 de paturi, iar medicii operau în spital. Acum, sălile de operaţie sunt pustii. Mai există doar 61 de paturi şi patru medici. Dacă şi acest spital s-ar desfiinţa, bolnavii ar trebui să vină 100 de km, până la Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite