Gheorghe Suciu construieşte machete miniaturale din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat ca tâmplar, după care s-a apucat de cântat, iar acum îşi dedică timpul construind machete din lemn, pasiune pe care a moştenit-o din copilărie.

Profil


Născut. 23 aprilie 1946, Reghin, oraşul Viorilor
Studii. Şcoala de ofiţeri şi două universităţi
Pasiuni. Meşteritul, muzica şi poezia          
Familie. Căsătorit, are un copil


Gheorghe Suciu are un singur principiu în viaţă, mai precis un moto care l-a ajutat să devină un om puternic, ambiţios şi foarte harnic.
„Omul în viaţă este dator să  zidească o casă, să sape o fântână şi să sădească un pom. De la acest moto am plecat pe drumul vieţii. Noi, eu şi soţia mea, dorim să zidim în conştiinţa dumneavoastră bucuria reîntâlnirii cu obiectele de artizanat tradiţionale culturii poporului român, să vă săpăm în inimi dragostea faţă de lucrările româneşti de artizanat din lemn şi să vă sădim în suflet două nume de creatori de obiecte de artizanat: Gheorghe şi Ana”,  a punctat arădeanul.
În tinereţe a lucrat ca tâmplar, iar copilăria lui nu a fost una tocmai fericită. Banii erau puţini, iar părinţii nu au reuşit de fiecare dată să-i cumpere jucăriile pe care el şi le dorea.


Îşi făcea singur jucăriile


Pentru a se bucura de frumoşii ani ai copilăriei, Gheorghe a început să-şi confecţioneze propriile jucării din lemn. „Maşinuţe, tractoare, jucători de fotbal, toate le făceam din lemn”, a adăugat Gheorghe.
Anii au trecut iar băiatul inocent s-a transformat într-un adult cu multe vise şi principii. S-a angajat ca şi tâmplar, s-a înscris mai apoi la facultate, iar după câţiva ani s-a apucat de muzică.
„Îmi plăcea la fel de mult să cânt muzică uşoară. Am cântat mult timp şi am participat la diverse evenimente alături de cunoscuta interpretă, Eva Chiş”, a spus Gheorghe.


Vechile obiceiuri


În urmă cu trei ani de zile, la cererea nepoţelului său, bărbatul a decis să se reapuce de construit machete din lemn. Acum, Gheorghe se mândreşte cu sute de lucrări de artizanat şi jucării.
„Primele obiecte pe care le-am făcut a fost un balansoar pentru păpuşi, o canapea şi un pat de ţară, o mobilă de sufragerie, diferite fotolii, măsuţe, cuiere şi mobilier de bucătărie pe care nepoţelul meu Cristi le folosea atunci când se juca cu păpuşile”, îşi aduce aminte Gheorghe Suciu.
Soţia lui i-a fost alături lucrând cot la cot cu el. Munca pe care o depune este foarte migăloasă.
„Am început să lucrez cu un fierăstrău mic, un cuţit de bucătărie şi nişte hârtie abrazivă. Am măsurat, am croit şi am tăiat materialul, am lipit cu aracet părţile componente, după care, lucrarea în intregime. Am şlefuit ceea ce era nevoie şi m-am bucurat alături de soţia mea când am văzut că am terminat lucrarea în totalitate. Am lucrat zi şi noapte deoarece după fiecare lipire de componente ale obiectului trebuia să aşteptăm să se usuce, abia pe urmă treceam la următorul pas”, a explicat Gheorghe.


Întrebări şi răspunsuri


Ce fel de materiale folosiţi la aceste machete?
Ca materiale nu am folosit ceva deosebit, ci lădiţe de lemn de la magazine care după golire se aruncau sau se puneau pe foc, diferite crenguţe din lemn de dud din curte, beţe de chibrit şi bucăţi de lemn de brad.

Cât vă costă această pasiune? Vindeţi machetele cuiva?
Pe materiale nu am dat bani, am mai cumpărat sau am primit ceva scule de tăiat sau sculptat, dar preţul lor a fost destul de redus. Deocamdată nu vând, lucrez doar de plăcere.

Aţi realizat vreo expoziţie?
Mi-a venit ideea de a ieşi cu o expoziţie pe Internet, activitate pe care am şi realizat-o şi astfel mi-am văzut împlinit visul.


Ce-i place


„Ce mă bucură, că fiind deja cât de cât cunoscut, multe persoane din străinătate îmi calcă pragul, fotografiază sau filmează lucrările, vor să cumpere şi chiar mă invită la ei ca să realizez asemenea lucrări”, a punctat Gheorghe Suciu.


Ce nu-i place


Bărbatul spune că îi pare rău de faptul că autorităţile locale, o serie de ziare sau reviste din ţară nu promovează aceste activităţi, ale unor oameni care se străduiesc să lase ceva în urma lor. „Ziarele sunt axate doar pe scandaluri, pe poze cu femei goale, numai prostii”, a spus artistul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite