Arad: PORTRET/Petre Georgescu, grădinarul cu legume gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşii, ardei, vinete, ceapă, o gamă diversă de salate. Toate se găsesc în grădina lui Petre Georgescu din Covăsânţ.

Profil

Născut - 26 martie 1953, Bucureşti
Educaţie - Şcoala generală Cursuri de specializare în meseria de legumicultor
Experienţă - Legumicultor
Familie - Necăsătorit

Petre Georgescu locuieşte în comuna Covăsânţ de 15 ani. Anii precedenţi i-a petrecut în  capitala ţării. A hotărât, într-o clipă, să se mute într-un loc care-i oferă, pe lângă multă linişte, o viaţă curată, în natură. Asta pentru că a fost mereu îndrăgostit de natură şi a dorit, cu tărie, să scape de un mediu destul de poluat, care a cuprins Bucureştiul.

Legumele de Covăsânţ i-au dat gata pe nemţi

Odată mutat la Covăsânţ a început să cultive legume. Acum se mândreşte cu soiurile deosebite cu care i-a cucerit pe nemţii din Germania. „Legumele gigant, cum ar fi ceapa „exhibition“ şi roşiile „inimă de bou“, care cântăresc între 500 de grame şi un kilogram, le obţin pe un teren îngrăşat natural, din seminţe mai speciale şi cu o îngrijire foarte atentă, fără stimulente de creştere, ierbicide”, a declarat Petre Georgescu. Ceapa „exhibition“` s-a cultivat în urmă cu mulţi ani în Muntenia. Numai că, nepăstrându-se peste iarnă, multă lume nu o mai cultivă. Este o ceapă dulce, nu rezistă la păstrat peste iarnă şi are nevoie de patru luni ca să ajungă la maturitate, sau mai bine zis consumabilă. „Am dus această ceapă la cunoştinţe în Germania şi, după ce au mâncat, mi-au mărturisit că, de după al Doilea Război Mondial, nu au mai consumat o ceapă cu un asemenea gust“, şi-a amintit legumicultorul. Roşiile „inimă de bou“ sunt îngrăşate natural şi sunt foarte căutate de oamenii care ştiu să aprecieze calitatea şi gustul bun.

Legislaţie deficitară în domeniu

Petru Georgeascu a mai mărturisit că marea problemă a legumicultorului de astăzi este lipsa unei pieţe de desfacere. „Nu cred că problema numărul unu în legumicultură sunt subvenţiile din partea statului. Marea problemă e lipsa unei protecţii. Dacă nu eşti înregimentat într-un partid şi cultivi o suprafaţă mică, nimeni nu o să te bage în seamă. La noi încă funcţionează principiul primul venit primul servit, iar primul servit nu o să fie niciodată unul mic“, a susţinut legumicultorul. Acesta a mai invocat şi lipsa unei organizaţii sau asociaţii serioase care să se ocupe de promovarea legumicultorilor, de oferirea unui sprijin, chiar şi reciproc.

„Totodată, legislaţia în domeniu mi se pare foarte relaxată atâta timp cât fiecare face ce-l taie capul. Nu există un centru abilitat care să stabilească dacă produsele au substanţe toxice în componenţă, nu se fac analize pedologice“, a mai susţinut Petre Georgescu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi decis să vă ocupaţi de legumicultură?
Am văzut o emisiune televizată în care se dezbătea faptul că în viitor nu vom mai consuma legume cu gustul de altădată. Ceea ce m-a făcut să mă îndârjesc să le cultiv. Atât pentru mine cât şi pentru puţinii consumatori care doresc să mai servească legume naturale, proaspete, gustoase.

Cum reuşiţi să obţineţi legume atât de deosebite?
Mă lipsesc de hibrizi şi încerc să-mi adun soiuri de la care să pot recolta eu seminţele.

Unde desfaceţi marfa?
Vând în pieţele din Arad şi mai mult la engrosişti pentru că nu am suficient timp să stau în piaţă.

Ce-i place

„Mă relaxează în mod deosebit literatura. E o pasiune mai veche decât legumicultura. De câte ori am puţin timp liber, evadez pe acest tărâm al literaturii care pe lângă satisfacţie îmi oferă şi informaţie multă şi bogată“, a declarat legumicultorul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că nimeni nu ia atitudine în privinţa mizeriei. Chiar mass media ar putea demara campanii de avertizare a populaţiei. Altfel, în viitor o să ajungem îngropaţi de gunoaie din cauza lipsei bunului simţ care se manifestă în cazul a tot mai mult concetăţeni“, a conchis Petre.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite