Gala folclorului arădean din stațiunea Moneasa a adunat sute de turiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneasa a îmbrăcat în aceste zile straie de sărbătoare pentru că pe scena Teatrului de Vară a avut loc o adevărată gală a excelenţei folclorului arădean. Evenimentul care a durat două zile a adunat sute de turiști de pretutindeni.

Aceasta a fost prilejuită de întrecerea finaliştilor din toate zonele etnografice reprezentative ale judeţului Arad – Valea Crişului Alb şi Ţara Zărandului, Valea Mureşului, Podgoria şi Câmpia Aradului, participanţi la etapa finală a Festivalului concurs judeţean de folclor „Autentic Fest” , ediţia a II-a.

Juriul format din specialişti în folclor, etnografie şi interpretare solistică precum şi manageri de proiect a departajat cu oarecare dificultate concurenţii – cele 30 de formaţii şi ansambluri - dar cei mai buni au fost încununaţi de premii.

image

Trofeele au revenit la secţiunea „juniori” Formaţiei de dansuri „Junii Seleușului”, iar la „seniori” Ansamblului de cântece şi dansuri „Junii Crișului” din Dieci care au etalat cu simplitate şi măiestrie frumuseţea jocului specific local, a portului popular vechi de peste 100 de ani, virtuozitatea tarafului şi a soliştilor vocali şi instrumentişti într-o armonie desăvârşită.

La genul folcloric „obicei”, locul I a fost ocupat de Ansamblul „Rapsodia Mureşană” din Arad care a oferit publicului spectator momente unice din obiceiurile de nuntă susţinute de jocul tradiţional al dansatorilor profesionişti şi solişti vocali ce au confirmat valoarea de nota 10, indiferent de vârsta interpreţilor.

Următoarea clasată la această categorie – locul II - este Ansamblul „Garofiţa” din Şimand ce s-a remarcat prin omogenitate şi frumuseţea repertoriului – jocul satului.
Un interesant ritual al „surechiului” a fost interpretat cu bucurie bahică de Ansamblul folcloric „Podgorenii” din Păuliş (locul III).

image

Şi superlativele pot continua şi pentru toti ceilalţi premiati - la secţiunea juniori: locul I – Formaţia de dansuri a Şcolii genarale „Gh.Popovici” din Apateu; locul II- formaţia de dansuri „Lioara” din Buteni; locul III – „Armonia mureşană” din Sâmbăteni.

“Festivalul şi-a atins obiectivul major, acela de a crea emulaţia necesară păstrării vetrelor folclorice de referinţă din judeţul Arad, ferindu-le de elementele de subcultură şi de a promova valorile autentice purtătoare ale zestrei identitare într-un areal geografic evidenţiat prin bogăţie şi diversitate”, au declarat organizatorii.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite