Arad: GALERIE FOTO/ Ştefan Filipaş are grijă de tălpile arădenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: GALERIE FOTO/  Ştefan Filipaş are grijă de tălpile arădenilor
Arad: GALERIE FOTO/ Ştefan Filipaş are grijă de tălpile arădenilor

I-a plăcut de mic să meşterească şi să repare obiecte stricate. În anii de şcoală a învăţat meseria de pantofar, ca mai apoi să-şi deschidă propriul atelier.

PROFIL
Născut. 15.09.1973
Studii. Liceul UCECOM, Arad
Familie. Căsătorit, 2 copii
Carieră: Pantofar din 1991


Ştefan se mândreşte cu faptul că este cel mai tânăr pantofar din Arad. El e de părere că cel mai important lucru în viaţă e să-şi respecte promisiunile făcute în faţa clienţilor. „Chiar dacă nu întotdeauna îmi iese o lucrare ca la carte, e important să fii sincer cu clienţii tăi şi să-i respecţi. Numai în acest mod îţi poţi atrage simpatia tuturor”, a explicat pantofarul arădean.
Din 1991, de când s-a apucat serios de această meserie, bărbatul a învăţat multe secrete legate de calitatea pantofilor. El spune că în fiecare zi se loveşte de un lucru nou. Ştefan transformă pantofii vechi într-o pereche aproape nouă şi de calitate.
„Treptat, am învăţat cum să repar fiecare lucru mărunt.  Începând de la repararea flecurilor, a tocurilor, lipirea tălpilor şi până la repararea unor accesorii de îmbrăcăminte, toate se numără printre activităţile mele zilnice”, a continuat meşterul Ştefan.
Pantofarul a mărturisit că nevoia şi timpul l-au ajutat enorm de mult să treacă peste anumite obstacole care i-au stat în cale.

Ultima promoţie de cizmari
Ştefan nu a fost omul care să treacă de la un job la altul, aşa că seriozitatea şi ambiţia l-au împins către o carieră de succes. Asta cu toate că unii oameni în locul lui s-ar fi plictisit demult. „Am fost pus în ipostaze în care a trebuit să improvizez un anumit lucru, dar cred eu că m-am descurcat destul de bine”, a adăugat pantofarul.
Ştefan face parte din ultima promoţie de cizmari a Liceului UCECOM din Arad. Chiar dacă îşi aduce aminte cu nostalgie că foarte puţini dintre colegii lui au îmbrăţişat această meserie, tânărul spune că el ar păşi pe acelaşi drum dacă ar fi să o ia de la capăt. „Meseria de pantofar este una pe cale de dispariţie. Foarte puţini mai sunt dispuşi să înveţe secretele acestui job, cu toate că e o meserie frumoasă. Sunt cel mai tânăr pantofar din Arad şi fac parte din ultima promoţie de cizmari ai oraşului”, a continuat Ştefan Filipaş.
Tânărul lucrează de dimineaţa până seara, fără să se simtă obosit pentru că îi place foarte mult ceea ce face. Are răbdare, e atent la fiecare detaliu şi în acest mod a reuşit să îşi formeze un cerc foarte mare de clienţi.
Lucrează doar cu produse de calitate şi niciodată nu a avut vreo reclamaţie din partea celor care i-au călcat atelierul din cartierul Micalaca. „Chinezii ne omoară din toate punctele de vedere. Aduc pe piaţă pantofi de doi bani, pe care, odată uzaţi, noi, pantofarii, nu îi mai putem repara”, a concluzionat Ştefan Filipaş.


Întrebări şi răspunsuri
Ce calităţi trebuie să aibă un bun pantofar?
Cred că multă răbdare, căci are de-a face cu foarte mulţi oameni, din toate categoriile sociale. Vin fel şi fel de clienţi. De multe ori am avut în gând să nu primesc anumiţi pantofi, dar nu pot face aşa ceva.

Cât anume costă schimbarea unui flec la dumneavoastră în atelier?
Schimbarea unui flec costă între 7 şi 10 lei pentru o pereche. Recunosc că am de câştigat şi dacă arădenii îşi cumpără pantofi noi. Asta pentru că se uzează şi ei.



Ce-i place
Ştefan Filipaş a spus că îi place să muncească cât este ziua de lungă. Şi nici nu se vede făcând altceva. Dacă nu e la atelier, îşi găseşte de lucru acasă, pentru că „tot timpul e ceva de făcut”, a explicat pantofarul.

Ce nu-i place
„Sunt multe lucruri care mă nemulţumesc, dar noroc că nu sunt firea care să pună totul la suflet. Minciuna, pasivitatea şi indiferenţa se numără în primele trei lucruri care mă deranjează cel mai mult la o persoană”, a încheiat Ştefan Filipaş

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite