Arad: (VIDEO + GALERIE FOTO) Feciorii singuri își pot găsi perechea la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: (VIDEO + GALERIE FOTO) Feciorii singuri își pot găsi perechea la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Arad: (VIDEO + GALERIE FOTO) Feciorii singuri își pot găsi perechea la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Autoritățile locale au anunțat în această dimineață că pregătirile pentru tradiționalul Târg de fete de pe Muntele Găina sunt pe ultima sută de metri.

Cea mai mare sărbătoare populară în aer liber, Târgul de fete de pe Muntele Găina are loc în fiecare an în a doua jumatate a lunii iulie. Aradul se numără printre județele participante la târg și în acest an. Ziua de sâmbătă va da startul celui mai mare vernisaj de expoziție intitulat  „Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică”. Expoziția se va organiza în comuna Avram Iancu, începând cu ora 10, la Casa Memoriala Avram Iancu. Mai apoi va avea loc Parada portului popular.

Tot sâmbătă, începând cu ora 18, va avea loc un recital extraordinar Irina Loghin şi Veta Biriş iar la 23.45, un foc de artificii. Manifestările vor continua și duminică, pe munte, unde și Aradul va susține un  spectacol artistic. Aradul va fi reprezentat de Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri Doina Mureşului şi de Ansamblul Podgorenii, din Păuliş.

Bătrânii locului spun  că pe vremea când toţi oamenii erau buni şi drepţi, trăia pe un munte într-un palat, o zână bună şi frumoasă ce avea o găină fermecată care făcea ouă de aur. Zâna îşi iubea mult supuşii şi dăruia fiecărei perechi de tineri însurăţei un ou de aur pentru a avea casă îmbelşugată şi copii mulţi. Dar într-o zi trei moţi de la poale muntelui, s-au hotărât să fure găina fermecată. Ei şi-au luat câte un coş şi o desagă cu merinde şi au intrat în palatul zânei zicând că au de vânzare bucate. Aşa au reuşit să păcălească paznicii şi au reuşit să fure găina şi un coş plin cu ouă de aur.

Au ieşit din palat pe furiş, dar găina speriată a început să cotcodăcească alertând paznicii palatului. Aceştia au dat alarma suflând din tulnice şi o ceată mare de călăreţi au plecat în grabă să prindă hoţii prin codrii de pe munte. Hoţii tot fugind şi ascunzându-se au scăpat la un moment dat coşul cu ouă, iar acestea s-au rostogolit de pe creastă până în valea Arieşului, a cărui prundiş este presărat cu firişoare de aur. Urmăritorii n-au reuşit să prindă hoţii deoarece aceştia din urmă s-au ascuns cu găină cu tot într-o peşteră adâncă măruntaiele pământului. Supărată tare zâna a poruncit să fie dărâmat palatul şi a plecat în lumea largă.

De atunci, tinerii îndrăgostiţi urcă în fiecare an pe munte, însă zâna cea bună nu le mai dăruieşte ouă de aur. Tradiţia de a urca pe Muntele Găina, în preajma sărbătorii de Sf.Ilie, nu s-a pierdut, deşi în zilele noastre sensurile sa-u schimbat, a rămas doar o mare manifestare folclorică ce reuneşte moţii din toţi Munţii Apuseni într-o sărbătoare a sufletului românesc.

Deschiderea spectacolului o fac în fiecare an vestitele tulnicărese din Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor. Pentru turişti, târgul oferă numeroase produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramică, unelte de lemn, ţesături populare şi produse culinare specifice zonei.

"O să particip cu mare drag și în acest an la Târgul de Fete. Nu am ratat nicio ediție. De fiecare dată plec cu gândul să îmi găsesc o fată frumoasă pe care să o iau acasă, dar din păcate în ultimii doi ani nu am avut noroc. Sper ca de această dată să îmi găsesc jumătatea pe Muntele Dragostei", a spus arădeanul Marcel Popa. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite