Arad: GALERIE FOTO / Roland Wille înfruntă zilnic riscurile meseriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: GALERIE FOTO / Roland Wille înfruntă zilnic riscurile meseriei
Arad: GALERIE FOTO / Roland Wille înfruntă zilnic riscurile meseriei

Pompierul face parte din cadrul Inspectoratului de Protecţie Civilă Arad, fapt care-i oferă satisfacţii atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal.

PROFIL
Născut. 19.09.1974
Studii. Facultatea de  Electrotehnică din Timişoara
Experienţă. Activează de trei ani în cadrul sistemului protecţiei civile
Familie. Necăsătorit


Pentru Roland Wille intervenţiile fac parte din viaţa de zi cu zi. Şi-a început activitatea ca alpinist prin anii ’90, când alături de alţi semeni de-ai săi s-a antrenat în cadrul salvărilor la înălţime. A urmat apoi o perioadă când a activat la Compania de Apă Arad, ca voluntar în cadrul Serviciului Tehnic de Intervenţie la Dezastre. „Aveam o dotare şi structură specifică, destinată să intervină pentru efectuarea acţiunilor de ajutor şi salvare a oamenilor şi bunurilor materiale la dezastre”, povesteşte Roland Wille.

Riscurile meseriei nu-l fac să dea înapoi
Ştie la ce se expune atunci când vine vorba de o intervenţie, dar cu toate acestea nu renunţă atât timp cât viaţa unor oameni este la mijloc. „Dacă vorbim de dificultatea intervenţilor, trebuie să precizez că fiecare are specificul ei în parte. Tot ceea ce nu ţine de incendii sau descarcerări ne revine nouă, celor de la Protecţia Civilă. De aceea indiferent că e vorba de cazuri în care omul a rămas blocat în casă de exemplu sau de sinucigaşi, fiecare intervenţie este diferită. În ultimul caz, cel al sinucigaşilor, de regulă există un negociator, pentru că este o situaţie mai specială”, explică Roland Wille.
Pentru că doar în caz de pericol, echipajul format din patru, cinci voluntari poate pătrunde în imobil fără acordul proprietarului, de multe ori intervenţiile sunt dificile. „După lege, avem voie să intrăm în apartament de exemplu doar cu acordul proprietarului”, mărturiseşte Roland Wille.
Deşi de multe ori are strângeri de inimă atunci când vine vorba să coboare pe corzi, ştie că altă soluţie nu există. „După cazul de la Constanţa, când în urma unei intervenţii un voluntar şi-a pierdut viaţa, s-a cam interzis coborârea pe corzi”, explică Roland.
La fel ca şi scafandrii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, apele Mureşului reprezintă mereu o provocare pentru Roland Wille.

Pericolul din apa învolburată
„Mureşul e destul de dificil atât pentru noi, cât şi pentru scafandrii. De aceea şi intervenţiile cu barca pe Mureş au un nivel ridicat de dificultate, mai ales că malurile sunt destul de fragile şi rişti de multe ori să se surpe peste tine”, spune pompierul.
Deşi consideră că o altfel de meserie nu i s-ar potrivi, Roland Wille crede că oamenii ar trebui să dea dovadă de mai multă îngăduinţă atunci când vine vorba de semenii lor.


Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai dificil caz în care aţi intervenit?
Una dintre cele mai dificile intervenţii a fost la inundaţiile din 2005, în judeţul Timiş. Atunci, alături de alţi trei colegi din cadrul serviciului, am participat la evacuarea localnicilor din localităţile Foeni şi Ionel cu ajutorul bărcilor.

La câte intervenţii participaţi săptămânal?
Nu aş putea să vă răspund pentru că nicio săptămână nu seamănă cu alta. Sunt zile în care nici nu apuci să te întorci de la intervenţie, că eşti trimis la alta. Nu mă plâng, pentru că într-un final eu am ales meseria asta.


Ce-i place
Roland Wille spune că una dintre marile lui pasiuni este pescuitul pentru că reprezintă cel mai bun mod de a te relaxa. „Este sportul pe care-l practic ori de câte ori am timp. Din păcate nu am maşină, astfel că trebuie să apelez la prieteni”, mărturiseşte arădeanul.

Ce nu-i place
Roland mărturiseşte că nu-i place făţărnicia şi minciuna. „Nu-mi plac oamenii care mint, de aceea încerc pe cât posibil să-i evit, iar făţărnicia a pătruns tot mai mult în vieţile noastre”, concluzionează Roland Wille.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite