Arad: GALERIE FOTO / Piesă japoneză despre evrei, jucată la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: GALERIE FOTO / Piesă japoneză despre evrei, jucată la Arad
Arad: GALERIE FOTO / Piesă japoneză despre evrei, jucată la Arad

„Senpo Sugihara” are la bază o poveste reală din timpul celui de-al doilea război mondial şi se va juca în această seară.

În timpul celui de-al doilea război mondial, în Lituania, consulul japonez Chiune Sugihara acordă vize japoneze, salvând de la moarte peste  6.000 de evrei.

Spectacolul a avut premiera în 1992, iar anul acesta marchează aniversarea a 50 de ani de relaţii diplomatice româno - japoneze. „Sperăm ca acest spectacol să se constituie într-un reper al acestei date”, a declarat Laurian Oniga, directorul Teatrului din Arad. Piesa va fi jucată de actori japonezi, iar la Arad va fi prezent şi regizorul Koichi Hiraishi.

Peste 800 de reprezentaţii

Spectacolul durează o oră şi 45 de minute şi aduce în faţa spectatorilor întâmplările reale din dimineaţa zilei de 1 septembrie 1939, când naziştii au atacat şi au invadat Polonia.

„Pe atunci trăiau în Polonia aproximativ 3.500.000 de evrei. Evreii au fost conduşi de către nazişti în Germania, iar la sfârşitul unui an de suferinţă în timpul războiului, au fost trimişi în Lituania”, a adăugat Laurian Oniga. De-a lungul anilor, spectacolul a avut 816 reprezentanţii atât în Japonia, cât şi în întreaga lume, reuşind să adune prin ţările pe unde a călătorit peste 700.000 de spectatori.

Regizorul spectacolului, Koichi Hiraishi, are o experienţă profesională demnă de apreciat. În anul 1991 japonezul a fost câştigătorul Premiului Special pentru creaţie teatrală, acordat de Agenţia pentru relaţii culturale, pentru piesa „Daidaiiro-no Uso”. De-a lungul carierie sale, Koichi Hiraishi a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi dramaturgi contemporani japonezi. Spectacolul  „Senpo Sugihara” va începe la ora 19.00.

Istoria spectacolului „Senpo Sugihara”

În 1992 s-a jucat pentru prima oară la Tokio, unde a şi câştigat premiul de „Excelenţă al Municipalităţii”. Un an mai târziu, piesa a luat titlul de „Premiul pentru Performanţa Teatrală” acordat de Agenţia pentru relaţii culturale. Spectacolul a trecut şi prin Lituania, USA, China, Korea, iar acum a ajuns pe scena Teatrului din Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite