Arad: PORTRET / Francisc Szocs, primul antrenor de karate din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul a fost mereu pe primul loc în viaţa lui. De când se ştie, arădeanul a luptat pentru a-şi vedea elevii pe primele locuri.

PROFIL
Născut. 27.11.1964, Arad
Familie. Necăsătorit
Studii. Liceul, Arad
Experienţă. Practică shotokan karate din 1985

Francisc s-a apucat de karate în urmă cu 24 de ani. Antrenorul recunoaşte că la început i-a fost greu din cauza loviturilor mult prea dure, dar ambiţia şi dorinţa de a excela l-au determinat să meargă mai departe. Cu un caracter foarte puternic şi un suflet mare, Francisc a reuşit să se apropie de toţi elevii lui, pentru care a ajuns să fie un al doilea tată. „Îmi ador meseria mai mult ca orice pe lumea asta. Chiar dacă bătaia nu este tocmai cel mai plăcut lucru de pe pământ, atunci când lucrezi cu oameni de care reuşeşti să te ataşezi ca şi de familia ta, orice obstacol şi durere se transformă într-o clipă de fericire”, a explicat antrenorul arădean.

Mândru de elevii săi
Francisc a fost primul arădean care a înfiinţat un club de karate imediat după revoluţie. Talentul şi înclinaţiile către acest sport l-au adus pe cele mai înalte culmi. Atât el, cât şi elevii care i-au trecut pragul, au reuşit în decursul anilor să câştige nenumărate medalii, ajungând să cucerească cele mai importante centuri ale acestui sport. „Eu m-am simţit bine atunci când am văzut că elevii mei au rezultate excepţionale, că le place acest sport, că se implică sufleteşte şi că reuşim împreună să formăm o adevărată familie”, a continuat Francisc Szocs.

Lecţia începe şi se termină cu un salut
Astăzi, arădeanul se numără printre puţinii antrenori de karate din ţară cu trei foşti elevi care au dus mai departe tradiţia acestui sport. „Trei dintre elevii mei, Adrian Burzo, Marius Gyenge şi Liviu Meseşan, au dezvoltat karate-ul arădean prin cluburile pe care le-au deschis ei, la rândul lor. Sunt mândru de munca lor, de ei, de rezultate, de elevii mei şi de toate momentele plăcute pe care mi le-a oferit viaţa”, a punctat karatistul.  Francisc începe fiecare oră de antrenament cu un salut specific acestui sport. Salutul nu lipseşte nici la finele antrenamentului. Mai apoi, trece la încălzirea propriu-zisă: gât, trunchi, membre superioare şi inferioare.
Antrenorul spune că punctul culminant al încălzirii îl reprezintă sfoara, care se execută de fiecare sportiv în parte. „Mai apoi, trecem la executarea tehnicilor de bază. Cred că lupta kata reprezintă partea cea mai frumoasă a karate-ului. Aici se pot dovedi mişcările de graţie şi siguranţă, ca într-un adevărat dans care spre gradele superioare devine tot mai estetic”, a mărturisit antrenorul.
Francisc îi îndeamnă pe toţi tinerii arădeni să se apuce de acest sport pentru că antrenamentele de karate dezvoltă muscultura în mod uniform şi orice fel de mişcare este benefică sănătăţii.

Ce-i place
Francisc Szocs este de profesie ceasornicar, astfel că ceasurile sunt a doua lui mare pasiune. Antrenorului de karate îi mai plac foarte mult calculatoarele şi fotografia. În timpul liber, adoră să se plimbe.

Ce nu-i place
Printre lucrurile care îl irită cel mai tare pe Francisc Szocs se numără minciuna, lipsa de punctualitate şi cearta. Antrenorul nu suportă să fie contrazis, mai ales atunci când are dreptate în ceea ce afirmă.

Întrebări şi răspunsuri
La ce vârstă e indicat să ne apucăm de acest sport?
Cât mai devreme, la o vârstă cât se poate de fragedă, atunci când corpul are mobilitate, flexibilitate şi echilibru, de care este nevoie în acest spot. Chiar şi micuţii mai rigizi, după câteva luni de antrenament, vor fi uimiţi de progresele pe care le fac.

Care sunt beneficiile acestui sport?
În primul rând sănătatea şi bineînţeles auto-apărarea. Prin creşterea agilităţii, a forţei şi rezistenţei şi prin învăţarea unor tehnici de apărare, practicantul de karate are un avantaj atunci când se ajunge la o situaţie conflictuală.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite